Thursday, February 24, 2011

Resepi : Ayam Masak Bali

image credit to google

bahan bahan

bahan a (kisar)


  1. bawang besar 1

  2. bawang kecil (merah) 5

  3. bawang putih 5

  4. cili merah 9 biji (kalau nak spicy tambahkan cili padi)

  5. cili hijau 4 biji

bahan b


  1. lengkuas 1 inch - diketuk

  2. serai sebatang - diketuk

  3. daun limau purut 4helai

  4. daun pandan 3 helai (disimpul)

  5. daun salam 4 helai

  6. asam keping 2 (kecil)

bahan c


  1. 14 kepak ayam (normally i pakai kepak ayam) - digoreng setengah masak

  2. susu rendah lemak 100 ml

  3. air dalam 100 ml (agak2 lah)

  4. garam

  5. gula

  6. minyak utk menumis

cara:


  1. panaskan minyak then masukkan serai n lengkuas, setelah naik bau, masukkan bahan yg di kisar n kacau sampai garing

  2. masukkan air n biarkan ia mendidih kemudian masukkan ayam, asam keping n santan then kacau rata.. biar kan sekejap (if too dry.. boleh tambahkan sedikit air.. unless u all nak dia kering mcm gambar di atas)

  3. then masukkan daun pandan, limau purut n daun salam gaul sekali lagi..biar naik bau..

  4. opps lupa masukkan garam n gula secukup rasa..

  5. siap untuk di hidang.. sedap makan ngan nasi panas..

3 comments:

Bb Hussain said...

cara masakannya lebih kurang mak aku nyer ayam masak merah..almost semua bahan ada..heheh..thanks for the recipe ecah ;)

sarasofia said...

Bb: oic.. Resepi ni aku dpt dr maid sil aku.. Cumz kalau aku rajin skit, i wil grill the chckn instead of frying it. More healthy la skit

Putri_Aizat said...

berapa byk daun da....ok nanti aku cube ye chef kiah!