Thursday, February 17, 2011

like mother like dotter

salams..

something to share wit all of u..

well recently my mind blows to the time where i was in my degree studies.. wats a happening life i have that time.. eventho it was 3 yrs BUT it gave me such a priceless xperience where i'm away from my family..

macam nak turn back to that time.. where i can mingle here n there.. teringat pula kat one of my gud boyfriend (not special one ok.. kawan lelaki yg biasa).. he break off with his special gf.. then he told me (n few fren also)..

"aku tak kisah break off wit that girl.. since i noe her mom very well.. mak dia not a kind of gud, jenis suka maki hamun juga.. so i think better i go ths way.. mak aku cakap, kalau nak ambil perempuan jadi wife, kena tgk macam mana mak si perempuan tersebut.. kalau mak dia jenis yg baik maka anak perempuan nya pon baik lah.. kalau mak dia jenis yg kepoh, maka sama juga, anak perempuan dia pon mesti kepoh, urmm eventho mak aku tak belajar tinggi tapi.. aku rasa 90percent teori mak aku tu betul la.. since all my bro, ikut teori tu alhamdullillah.."

hahahaha.. b4 ths i've discuss my fren's mom theory wif my hubby, then hubby reaction.. senyap seketika.. the he replied.. "ada betulnya theory mak dia tu..memang x boleh apply kat semua benda.. but may b 90 percent tepat.."

as for me, i juz look to my self n my siblings.. alhamdullillah walaupon kami semua x lah se hebat mak kami yg pandai masak.. tapi perangai n peradaban kami mencontohi beliau..means my sister n me take her as our role model.. ketabahannya, cara pertuturannya, cara dia menghormati suaminya (ayah kami).. dsb.. rumahtangga mana yang x di pukul gelombang.. walau pon mak dan ayah kadang2 x sefahaman tentang sesuatu benda, mak tetap melayan ayah seperti biasa, tetap masak n hidangkan untuk ayah kami.. n mak pernah pesan kat saya after i'm officially someone wife,

"jaga suami baik2, walaupun nanti2 along berselisih faham dengan suami, pastikan along layan suami baik2, makan suami hendaklah di jaga.. walau berselisih faham sebesar mana pon hidangkan makan untuk suami.. insyaAllah hidup kita sebagai isteri di berkati.."

bukan saya nak kata saya baik tapi saya cuba pertahankan apa yg mak saya pesan.. n ada benarnya apa yg mak kawan saya cakap.. kalau saya ada anak lelaki pon asaya akan gunakan petua itu untuk anak lelaki saya.. urmm

5 comments:

akiratoriza said...

mybe btl kot n mybe not.
terpulang pada pandangan masing-masing kan.
walaubagaimanapun syurga tetap di bawah telapak kaki ibu.

Mamamya said...

sya pun setuju dgn kata2 yr boyfreind tue...w'pun bukan 100% tapi bukan jg below 90%...kiranya hampir sama lah kan sikap or pembawakan antara ibu n anak ni....

selama ni org selalu kata "bapa borek anak rintik...." tp now blh tukar ayat yg kat depan tu kan.....

Putri_Aizat said...

em...tetiba baca entry ni aku sedih lah plak...huhu..klu mak leh baca entry ni lagi best...

sarasofia said...

bonda adam : yep, syurga dibawah tapak kaki ibu..

mamanya: yup i agree wit u..

mama aisy: haha.. agak emosi ko sekarang ni.. mak memang la.. jiwa dia sgt halus.. sayang mak..

aniza said...

kakak...saya tertarik dengan pesanan ibu mu itu! nak pinjam simpan kemas² dlm hati lah...