Tuesday, February 15, 2011

entry luahan rasa

salams,

2day entry i feel like 2 xpress something tht i might say dah lama terpendam.. mcm volcano pulak.. isk isk isk..

ok la. straight ot the point la kan.. i'm the person yg easy going wif sesiapa pon.. nak kata friendly pon bole juga la.. i ni jenis yg x kisah dengan sesiapa.. since i pernah melalui few things dalam hidup bermasyarakat.. hahaha..

bukan i jenis yang tidak boleh bergurau.. bole saja.. BUT mesti la ada tahap2 bergurau kan.. futhermore.. kalau u rasa u boleh bergurau kasar dengan i, so tht's means, i pon bole do the same thng to u n no heart feeling of course on ur side.. betul tak?? fair la kan..

normally i biasa nya akan fikir dulu sebelum i berkata apa2 unless i memang dlm keadaan amarah yg sangat.. where i didnt realise wat i say..

well cerita nya begini (nak minta pendapat juga u all juga).. i sudah pon membuat jurang (gap) yg besar untuk a group of ppl dari mendekati i.. bukannya apa.. when amani was born.. there is so much things they talk bout my girl + me.. apa la salahnya anak i, sampai mereka2 itu mengata tak ingat dunia ok.. start dari amani dalam perut sampai la dah keluar.. apa saja gelaran, x cantik, pelahap, hidung tak tinggi, pemalas (sebab masa i peknen i mmg dinasihatkan dr bed rest but ppl misunderstand), perut buncit, etc.. setiap kali i heard all ths thing (mmg they xpress it infront of me n sumtimes hb pon dengar).. ikutkan hati i, nak aja i melenting n melawan.. but who am i nak buat macam tu..

so, as a solution.. i make a gap with them.. sampai kan i memang x kasi peluang langsung utk mereka berbicara dgn i.. dengan cara menjauhkan diri (sejauh mungkin).. pada i dengan cara ini mereka takkan mengata anak i.. n kalau mereka mengata pon i x dengar so, i tak sakit hati..

ok, since nyli lahir.. langsung i x memperdulikan mereka itu.. means, i memang tak bergaul dengan mereka2 itu.. atas satu sebab i PHOBIA dengan cercaan mereka kepada amani, n i taknak the same things happen to nyli.. alhamdullillah, masa nyli ada juga i dengar sok sek terhadap nyli tapi tak seteruk amani dulu..

mereka mungkin sedar yg i telah menjauhkan n membina jurang untuk mereka mendekati diri i n anak2 i, n ada diantara mereka (i dapat rasakan) cuba berbaik.. dengan memberi pujian kepada nyli, such as.. "cantik nya dia" BUT, jauh disudut hati selalu i merasakan pujian itu sekadar pujian bukan dari hati yg tulus (jahat kan i).. jurang yg i bina hingga i hanya akan bercakap dengan individu itu apa yg perlu sahaja.. tidak lebih dari itu.. sebab i rasa tak penting berbaik dengan mereka kerana akhirnya i yg merasa pedihnya..

few days b4, sekali lagi somebody puji2 anak i, but stil i ignore je, tho the person bercakap tentang kebaikkan anak i didepan i, i make like dia tiada didepan i.. bukan i puposely nak buat mcm tu tp bila tht person ckp je automatically i make dunno..

apa yg harus i lakukan? perlukah i berterusan bersikap begitu? kadang2 i rasa bersalah buat mcm tu tapi nak berbual cara baik seperti dahulu (sebelum i ada anak), i dah x boleh! bukan i x cuba tapi.. jurang yg i buat mungkin sudah terlalu besar.. menyebabkan i menyisihkan 100% diri i dari mereka, dengan alasan i tak mahu mendengar segala kutuk, hina, keji mereka pada anak2 i dan diri i sendiri.. salahke i berbuat mcm tu?

5 comments:

akiratoriza said...

Salam kak;
erm nak tls camner ae.....
pd pendapat sy, sy setuju dgn apa yang akak wat coz hidup kita kita yg tentukan sendiri. lau kita asyik nk jaga hati org len then org len 2 tak amik pusing pun hati kita wat per nak berbaik2 dgn org mcm 2. lebih bek kita tak berckp langsung dgn dia dr kita wat muka plastik konon2 kita ok jek dgn dia.
skrg ni sy pun sedang lalui apa yg akak lalui, biar la org ckp sy menyimpan dendam terhadap some1 2 sy tak kisah coz diorg tak lalui apa yg sy lalui. biarla dia dgn idup dia then sy dgn idup sy.

Putri_Aizat said...

em....senang...tak yah lah nak wat baik gan org camtu...cakap yg penting2 je...tak yah lah nak beramah mesra...klu dia puji anak ko...ko senyum je lah...bukan ko perlu pn diaorg dlm idup ko..yg penting anak2 ko...

Anonymous said...

kak, aku tk faham, nape derang2 tu nk kutuk2 amani, pada mata aku kak, amani tkde cacat celanya, bodonya org2 tu, anak aku pun perut buncit gak...tka paham2, seroiusly....ni soklan sensitip, kaum apa derang tu?...tindakan ko dh betul kak, dr sakit hati, baik kita jauhkan diri, tuk kebaikan seme.

~marha~

sarasofia said...

bonda_adam: we share same xperience eh.. thanks 4 dropping a cooments.. sometimes ppl might juz say wat they wanna say without think bout wat actually happened..

mama_aisy: thanks sis, itula.. kdg2 aku rasa mcm aku ni cruel sgt sampai no mercy.. sbb bila "si dia dan dia" membuka mulut shj, agak sarcastic juga muka aku tho dia puji anak aku..aku cba menjadi terbaik tp org x pernah appriciate.. they make me turn like this..

marha: thanks marha.. aku pon x paham dgn manusia yg suka mengata bukan2 abt babies aku.. sepanjang aku hidup ni.. alhamdullillah aku rasa x pernah ada cacat celanya setiap baby yg dilahirkan.. pada mata aku semua baby adalah cute..

Anonymous said...

dear sis. gini je la. take my story sbgi panduan ok.

cerita kita berbeza tp maksud tetap sama. bkn setakat kena kutuk dpn blkg, kena maki, tp terang2 di pulau kan. mcm akak ni x de perasaan. sakit hati mmg ada tp spi bila akak nak smpan?

ni cara hdp yg akak pilih. akak nak hidup aman damai x nak gaduh2. biar la apa org nak kata akak. akak pekak kan je. 5 thn bkn jangka masa singkat.

Alhamdulillah Allah Maha Adil. Last raya, hamba2 Allah yg x suka akak akhir nya dtg minta maaf & menyesal atas perbuatan depa. depa rasa malu sebab akak slalu layan depa baik.

akak syukur sgt2. akak buat semua tu demi anak2 akak. akak x mau rasa sakit hati akak meninggal kan kesan x elok pd anak2. akak nak anak2 hormat kan mereka sebagai yg lbh tua. anak2 akan ikut apa yg mereka npak ibu bapa mereka buat. terpulang la pada ecah apa nak buat. tp memaafkan itu sangat indah perasaan nya dear. sangat2 indah....