Thursday, October 14, 2010

wisdom tooth

pix credit to google
salams


last monday i've an appointment wit my dentist.. actually b4 ramadhan tempohari, i have a horrid headache from - head - eyes - cheek - teeth - chin - neck - shoulder.. all is on the right side.. u ol faham tak cara kesakitan itew.. amatlah x tertahan babe..


i'm not so sure weather i've blog it or not.. but really serious my headache tu sampaikan i terpaksa call hubby 2 comeback early from his office sebab mmg dah x tahan sgt plus dengan 2 puteri ku yg memerlukan perhatian.. tu yg, by hook or by crook hubby must b at home by tht time jugak..


then the next day (i tink) hubby bawak gi dentist for emergency since we thought it all bcos of my wisdom tooth.. after few mins the doc says the main causes is my sinus.. since my nose blocked so, segala oxygen x dpt berkeliaran dengan betul di seluruh muka bahagian kanan.. so tht the main causes.. the 2nd is of course my wisdom tooth.. the dentist says.. "i dunno how come u can stand for 3 wisdom tooth.. normally ppl will went 2 the dentist for take it out b4 the tooth grows.." wakaka.. senang je en dentist.. jawapan aku (didlm ati yg lara.. ekekeke) sebab masa wisdom tooth tu keluar adalah ketika aku masih study.. dah masa study kan.. mana la makcik nak carik duit nak buang itu gigi.. masa sakit pon mari tahan saja..


since tht time tgh sakit yg amat.. so the dentist bg i, ponstan 250mg aka pain killer.. than few antibiotic.. thn boooked for next appt, which is last monday..


maka dengan gagah :P.. i went 2 the dentist.. he checked 2 times b4 he told me the procedure to take the wisdom tooth right side.. masa dia xplain dgn i, keluarla term2 medikal yg sampai 4 or 5 time i asked him again n again.. seb baik dia dengan senyuman manis menerangkan kembali.. sampai la makcik paham.. then sampai la praktikal nya dia ingin mengeluarkan aka mencabut itu gigi..


memula, dia spray something to the tooth 3 times.. n told me not to swallow the thing.. LOL aku tahan tekak aku dari menelan bendasing tersebut sampai berair mata aku.. yg membuatkan berair mata tu sebab bendasing tersebut terlalu mint n pedih sedikit.. then few minutes later he asked me to gargle.. after gargling i feel that my gum mcm numb.. then only he jab 2 times in tht area.. masa jab 1st time tu i tot he want to put something.. while 2nd jab aku nak sgt tgk jarum itew.. but dia sorokkan.. then he told me.. "relax.. n pls dun see the needle.." sekali lepas dia jab.. mak ko.. begitu punya panjang jarum injection itew.. patut la..


few mins later.. dia kembali dengan tool yg ala2 penyepit.. n meng"godeh" my tooth.. the best thing is mmg aku x rasa pape.. gaknya dah fully numb.. yg scarry nya.. perasaan aku takut sgt.. teringat cerita "the dentist" yg aku tgk masa time study dulu.. alhamdullillah x sampai 2 minit gigi aku pon tercabut n he show me the tooth that make my headache worst..


mmg x rasa pape pon.. n NO SURGERY at all.. b4 i went out.. he fix for me another appointment for wisdom tooth on the left side pulak..


hopefully the left side pon sama gak la nanti.. x mo surgery.. i memang la phobia dgn surgery segala.. lagi pon kalo surgery costnya mahal la skit..


so thats all.. oohh ya.. kalo ada masa i nak update satu cerita.. pasal yg i dah tak tahan mendengarnya.. insyaAllah kalau ada masa i update.. adios amigos for now, munchkin1 dah bangun.. see ya..

2 comments:

Bb Hussain said...

erkk..wisdom tooth sampai 3..kat bawah je ek..tapi baguslah tak yah wat surgery kan..biasanya org buat surgery jek yg aku dengar..

Putri_Aizat said...

ooo..so maknenyer aku sakit pale pun kemungkinan besar pasal gigi lah ek...uuuu...