Monday, October 04, 2010

cara ku men"toilet train"kan munchkin 1


salams all,


since i get few msg kat facebook pasal cara men"toilet train"kan amani so, i'll share wit mereka2 yg bertanya.. hehehe.. aku ada la buat sedikit researh kat internet.. n try few things yg sesuai.. n alhamdullillah first day of toilet train yg sunguh2 mencabar kesabaran aku.. but the next day munchkin 1 bagi impressive result utk aku.. walaupon belum 100% dia success, since time tido malam she still wear diapers.. i should proud of her.. in a week dia dah "berjaya" mengesan "gesaan" atau "rasa" untuk me"let go" bahan buangan.. hehehe..

b4 aku buat.. pastikan person yg nak di toilet train tu ready.. means x der la dia rasa situasi tu akan menyebabkan dia x selesa.. such as.. aku bz nak keluar mcm nak beraya ker.. (musim raya aku rasa x sesuwai kott), pindah rumah baru (new environment), terima new family member (dpt adik baru) etc..

so method yg aku cuba..

Fancy Panties
belikan fancy2 punya panties or panties yg ada pic.. esp fave cartoon dia like elmo ke. barney ke.. biar dia bsemangat skit..

Toilet seat / potty
aku belikan dia mini seater kat toilet tu.. kecik sikit dari adult seat toilet.. juz put on the adult seat.. then tell them, itu specially made for her lil bum bum.. TIPS : beli yg ada holder kat kiri n kanan tu lagi bagus since masa dia duduk dia bole hold the holder.. aku x try guna potty since x sanggup nak membuang n membersihkan bahan buangan dlm potty tu nanti.. hehehe

Ajar
ajar dia cara duduk for using that thng

Encourage her
show her that dia memang dah big girl yg sangat pandai.. dah boleh jadi mcm mama dia.. ehehehe

Pakaikan Panties
for the 1st day dia di toilet train.. pakaikan panties n make sure the whole day kita ada bersama dia.. as a moral support.. for amani 1st day tuh 3 kali ter wee wee dalam panties.. normal la tuh kan.. n kalau dia ter wee wee tuh jgn marah but inform dia where she supposed to let go the wee wee.. then tanya la every 15-20 mins..2nd day normally will b better..

"Let Go" time
try la few method kalo dia wee wee kat toilet tu since mula2, konpem dia susah nak let go the wee wee.. kena tunggu few mins baru bole keluar.. so utk selesa kan dia.. aku try few method (base on research)

  1. aku beli few buku murahan utk diletakkkan kat toilet n namakan buku itu sbg toilet book. every time nak wee wee or poo poo aku dok sbelah n bacakan dia sampai la dia let go apa yg dia hajatkan but cara ni utk amani x begitu berkesan n dia nampak tense since aku rasa dia nampak mcm begitu concentrate kat toilet..
  2. berbual2 dengan dia pasal fave tv program dia / ko cerita ler pasal apa2 pasal atuk n nenek dia ke.. barang menan dia ke.. for amani cara ni pon x berkesan
  3. aku nyanyi nursery rhymes.. ajak dia nyanyi skali.. so dia x concentrate kat bahan buangan yg nak di let go.. then aku buat lagu sendiri.. mcm hi5 nyer lagu (since dia suka hi 5) "1, 2, 3, 4, wee wee" (or poo poo) then hi5 dgn dia.. n cara ini sangat berkesan.. since dia sebok nyanyi n dia rasa easy nak let go..

After "let go" time
After dia let go bahan buangan.. try la few method.. but of course u MUST congrate n kiss dia.. then try ni plak..
  1. everytime dia berjaya membuang bahan buangan stick a sticker kat tangan dia..
  2. bagi candies kat dia (tp aku rasa x bagus utk kesihatan gigi)
  3. bagi toy murahan (kalo beli mahal2 kang baakrupt pulak mamanya).. simple simple toy..
  4. simple way.. yg ni mmg berkesan for amani.. everytime she success.. masa flush tu we (together amani n me) say bye bye.. "bye bye wee wee (poo poo).. see u no more.."

so far alhamdullillah 3 hari pertama adalah sukar.. since dia x sure rasa nak wee wee or poo poo.. but after a week mmg she gave me an impressive result.. now.. dia memang akan inform me kalau nak wee wee or poo poo.. cuma kalau keluar rumah or waktu nak tido malam tu she stil wear diapers..

mmg kekadang tu nak marah je dia kalau dia ter wee wee kat dalam seluar.. but aku try bersabar n selalu ingatkan kat diri aku yg dia ni tengah di "training" n dia perlukan sokongan (moral support).. kalau dia dah ter wee wee baru cakap aku akan istighfar banyak2 n bite my tongue.. dengan cara ini aku x akan mengeluarkan suara untuk memarahi munchkin1.. bila aku rasa dah cool down sikit.. aku terangkan cara baik dengan dia.. alhamdullillah berkesan..

so mommies out there.. gud luck ya..

1 comment:

akiratoriza said...

Salam..
Cograts kak dah berjaya training amani.. Saya pun ada niat gak tp susah la coz saya bekerja, masa terhad between us.. mybe next year kot..