Thursday, May 06, 2010

swaddle aka bedung

salams all,


harini nak cerita pasal bedung baby.. actually dah lama nak masukkan topic ni.. since amani's time but tah kenapa cerita tuh hilang sebegitu sahaja..


ok la.. korang taw pasal bedung aka swaddle nih?? kenapa kena bedung baby esp newborn baby... well kalo nenek moyang kita time dulu kata takut nanti kalo x dibedung baby ittew..


1) kaki kengkang aka pengkor dengan kata lain "bow leg" (kira kaki x straight lah)
2) tangan pengkor (tgn x straight)


dua alasan ini sering aku dengar... mungkin alasan tersebut bole diterima pakai tapi NOT 100% lah yer.. maybe it's help to staraighten the leg n hands..


i ask the paed, n read some article in website regarding this matter.. n i found y u have to swaddle ur baby


1) newborn baby feel safe since newborn baby baru nak sesuaikan dirinya dengan dunia baru..
2) swaddle makes baby feel they always being cuddle by their mommy
3) to makes baby peacefully sleep since they think mommy with them
4) baby like to feel warm (NOT HOT or COLD) so, swaddle make them feel warm


so memang la fakta2 tersebut benar.. but how long u should swaddle ur baby? i mean from newborn untill how long?? 1 mth? 2 mth? 3 mth? 4 mth?


i wanna share my xperience during my 1st munchkin.. i juz swaddle her while confinement period.. lepas confinement to mari buka sahaja.. sebab musabab i x swaddle my baby after pantang..


1) sebab i rasa my baby perlu tahu deria rasa (sejuk n panas)
2) tapi sebab utama yg i x swaddle my baby after pantang adalah... sebab i nak dia pakai baju yg cute2.. nak tgk dia cantek... wakaka (alasan yg memang x bole diterima..)


really mmg i x bedung amani after confinement period.. sampaikan adala sorang makcik yg tiada kaitan dengan saya tegur my baby after she noe my baby juz 2 mth old.. "eiii tak bedung... bahaya nya".. i juz smile n dlm ati "say wateva u wanna say.. ths is my baby.." mcm emo plak i masa tuh..


well i asked my fren.. n this is her feedback n i berpuas hati dgn jawapan dia (wakakakaka- ketawa jahat) "aku bedung baby aku for 1 mth je.. biar la org nak kata apa pon.. pengkor ke hapa ke... ala anak omputih x bedung bole lak jadik model.. x pengkor pon.."


may b sofia oso will ended the bedung time after confinement period... so guys.. esp yg dah jadik ibu.. juz wanna ask ur xperience or opinion.. actually how long we should swaddle our baby ya??


lihatlah aksi sofia apabila dibuka bedungnya... huhuhuhu enjoyz...








5 comments:

e i c a h said...

saya mmg suka bedung time baby tido jer..sbb baby tend to sleep longer..

akiratoriza said...

Salam...
Bagi saya terpulang kepada diri masing-masing.. kalau rasa bendung baby lama-lama tu ok so teruskan la tp kalau sebaliknya..forget bout it!! seingat saya, Adam pun lepas abis pantang trus da tak bedung, rimas wei tengok baby kene bedung lagi-lagi keadaan cuaca sekarang ni yang memanjang panas...hihhihi

m y a l i s h a said...

eicah : true.. baby tend to sleep longer if we swaddling her.. i juz notice tis..

mama adam : yup.. same wit me.. mmg betul.. skang ni pon bila i bukak bedung si sofia.. huhuhu baju basah.. so, mmg x saba nak ended tis confinement period.. sofia pon bole hooray hooray..

Sabrena Sabry said...

hahahhaha...
kak ecah asal bole jek amik g,bar si sofia tu kat laci2 eh....
ekekekek...

time balqis dulu pon bedung dalam hari jek...pastu dah hip hip hoorayyyy...balqis pon pandai bukak bedung sendiri...ekekekekek...lasak sikit...
lagi satu, bila bedung baby rasa selamat sbb bedung tu kira macam dia dalam perut kita laaa....macam kene peluk jek....mak cakap...heheh

tapi terpulang la kat kita kan...

hug n kisses
to amani n sofia

m y a l i s h a said...

sab : heheh.. saja mamanya nak buat photoshoot dari mcm2 tpt.. muaahaha.. nasib baik sofia diam jek.

btw, betul la kata ur mom tuh since my paed pon ckp camtuh.. most of the mommies swaddle their bb during confinement je kan.. coz like u say.. lepas confinement.. bb pon dah pandai bukak sendiri.. so mari mencantikkan baby tanpa bedung..