Saturday, April 10, 2010

it's a bebelz for sumthing tht might b u dn wan to read..

salams..

i wanna share the xperience of 2nd delivery of my bundle of joy.. urmm firstly.. for whom yg rasa x mo baca sila la close window anda ye.. hehehe..

saturday 3rd april
9 am : appointment with dr ann.. since a week b4 she told me tht may b this sat i'll deliver my baby by induced process.. so i juz prepared all the things inside car.. at 10 am went to ctg room.. contraction n baby heartbeat graph was printed for futher checkup.. huhuhu guess wat?? NO contraction n NORMAL baby heartbeat.. but baby was very comfy stay inside mama big belly.. wonder if i gave 5 star accomodation for her?? urmm

arround 10.30 am : went to see dr ann.. sedih sebab.. serviks belum dialate lagi.. n futhermore dr ann advice i can wait till the due date kalo berani.. BERANI ker?? kalo baby big size?? camner la.. adoyay.. amani 2.8kgs pon 72hrs baru keluar.. ini kalo more than tht.. i was blurr kejap.. luckily hubby bagi pandangan.. hubby say.. we wait for monday.. if baby knock the door b4 monday. ok la kan.. if not may b i can consider INDUCED LABOUR.. ok ok..

sunday 4th april
sempat lagi bersantai2 ke jb.. n siap pesan ngan my mom lagik mintak dia buatkan sambal kacang + lontong + sambal udang.. for the purpose : MELANTAK ler.. hahahaha.. memang yummylicious.. venue santai : rumah adik aku si FETTY kat saujana.. sampai adik aku bilang.. "ko tak takut ke kalo terbersalin kat causeway" aku dengan selamba reply.. "takut juga tapi till now mmg x der tanda2 nak terbesalin pon"

monday 5th april

9am : appointment with my gynae.. after ctg scan.. same result.. baby stil sleeping.. NO CONTRACTION.. huhuhuhu.. cam ner nii.. masa tu dah bingung juga.. then when we went 2 see dr ann.. she told me.. aku bole bersalin thru induce if i want la.. after short discussion wit her n hubby i make my final decision.. YES!!! I wanna INDUCED LABOUR.. few minutes after that she put the tablet inside serviks.. imbas kembali.. masa amani dulu pon process yg sama tapi tak ada contration sampai ler 3 tablet.. fuhhh menangis makcik masa tu.. sakit giler sehhh masukkan tablet tuh... okkkk sambung balik.. time ni alhamdullillah after the tablet inserted, few seconds i can feel the contraction.. then, went 2 ctg scan again.. after 15mins... dr ann say.. "u may see ur baby today.." dalam hati aku... "alhamdullillah"


arround 12pm.. sakit makin hebat.. masa tu hubby drive nak balik.. sempat lagik aku inform hubby nak makan nasik lemak kat adam road.. wakakaka... hubby tanya balik " are u sure??" i reply "YUP!!" singgah adam road makan nasik lemak power.. masa makan tu mmg dah sakit amat.. bila contraction datang je.. aku berenti makan n jalan2 pusing kat area meja.. macam tawaf la plak.. pastu bila ok je.. duduk n sental lagik.. fuhhh nikmatnya nasik lemak ittew... then balik rumah.. relax.. walaupon sakit...


arround 4 pm bersiap nak ke hospital sebab masa tuh sakit dah selang 2 mins.. amani tengah tidur.. after salam mak n mil aku kiss berkali2 amani sambil menangis.. siap bisik kat telinga dia.. "mama nak pergi hospital.. amani be a very gud girl ok sayang.. kalau Allah benarkan kita jumpa insyaAllah kita jumpa lagi lepas mama deliver kalau tak kita jumpa kat akhirat.. doakan mama n adik selamat ye.." aku kiss lagi n terus takmo pandang amani lagi sebab makin aku pandang makin sayu pulak rasanya...

sampai paragon, arround 4.30 then jumpa dr ann... buat ctg lagik.. time ni mmg contaction dah hebat juga tp still bole handle.. then dr ann say.. after this straight away admited kat mt elizabeth hosp.. hubby ajak singgah masjid dulu since dia nak solat asar.. so aku tgu hubby kat luar masjid.. time tuh.. mmg dugaan betul.. sakit giler.. siap nangis2 lagi depan masjid tuh sampai ada satu couple arab tu panic tgk aku nangis n tanya aku "xcuse me mam, are u ok?? but u doesnt look ok.. r u in pain??" amik ko... sekali tanya bertalu2.. aku reply "i'm not so ok..yup i'm in pain.. i'm waiting for my hubby solat.." terbeliak mata couple arab tuh sebab bila aku kata aku sakit dia terus tgk perut aku.. wakaka.. pastu dia tanya bole dia tolong apa2.. nak aja aku kata.. tolong jagan tanya lagi.. hehehehe.. aku juz geleng je... hubby sampai je.. aku terus hug hubby sambil nangis.. "dear i cant stand anymore.. the pain is goin stronger n stronger.." n we went to hosp la...

masuk hosp arround 6, sampai je kat delivery suite tuh.. midwife tanya aku n hubby sapa nama doc?? hubby inform nama doc then she said.. "delivery suite num 3" my xpression after heard DELIVERY SUITE NUM 3.. tersentak.. "hah num 3??" then hb tanya "Wats wrong??" aku inform hubby "u lupa?? same suite masa i deliver amani dulu.. " hubby hug me n say "insyaAllah tis time lebih senang"

alhamdullillah berkat doa hubby pukul 7 mlm dr ann break the waterbag.. time tuh dah dilate 5 cm.. another 5 cm to go.. then at 9 pm mmg sakit dah tak tahan sangat.. hubby bisik kat telinga.. "dun concentrate kat contraction.. when the contration comes.. u think bout amani.. her funny face.. her dance..." aku time tu terus menangis.. while my mind blows to amani.. sampai midwife masuk n ingat aku dah x bole tahan sakit then dia tanya aku nak pain killer x?? aku diam but hubby jawab.. nak etonox gas... bila sedut gas tuh.. rasa khayal la kan.. syokkk juga.. wakakaka.. but the pain still there.. then at 10pm.. dr dah sampai.. masa doc tgh sarung apron dia.. aku yg dah x tahan terus PUSHHHHHH... dr ann kelam kabut nak sambut baby aku sebab kepala baby dah keluar.. alhamdullillah 2 kali push.. my cutey munchkin selamat lahir ke dunia ini.. n alhamdullillah me n baby sihat.. hubby diberi penghormatan utk cut off the unbilical cord.. n soon after that, doc letak baby kat dada aku n hubby kiss my forehead with lovely words.. arghhh bahagianya..(entah.. aku rasa macam bahagia sekali that moment.. agaknya aku tengah khayal pon iye jugak..) kali ni after deliver aku boleh tersenyum n berbual dengan doctor.. time amani dulu aku lemah sekali after deliver.. memang lain xperiencenya.. memang kedua2nya pengalaman yg x ternilai untuk aku.. huhuhuhu...

at 11pm aku disorong ke bilik 4405.. wit baby disisi.. then.. baby was sent to nursery room.. esok paginya after bfast.. my 1st munchkin, amani masuk kebilik aku.. lagi satu saat bahagia.. aku peluk n cium amani berkali2.. rasa macam lama benar aku x jumpa dia... then the moment that we r waiting for... hubby bring the baby.. amani as usual je.. cuma dia mcm suprise sikit.. then hubby keluarkan hadiah for her.. we did bought something for her.. n told her that the present was given by her lil sister... soon after that.. she kiss her lil sister berkali2.. alhamdullillah...

5 comments:

PesonaPut3lyeez said...

hehehe...dah baca dah...mmg pun setiap anak lelain pengalaman masa nk bersalin termasuk la kiter...mungkin anak pertama x reti lg caner nk push seme bagai so amik masa sket baby nk kuar...biler 2nd ni dah tau la cuma yg x tahannya biler contraction tu...uwaaahhhh 2-2 sama wey...seram sejuk 1 bdn biler tingat blk...hik3

Sabrena Sabry said...

salam...
kita mmg tertunggu2 citer ni...experienced for 2nd baby...heheheh...cmne la kita nnti yerk...
suspen tul...u're very lucky dpt doc yg sgt baik...hopefully me too....
congratulationsmy dear sis!!!
hug & kisses for ur baby n amani....(",)
muah muah

akiratoriza said...

Assalam..
Tahniah kak... seram sejuk jek baca cite akak n teringat zaman masa deliver Adam, masih terasa keseramannya.. hihihi.. tapi seronoknyer Allah jek yang tahu kan.. Anyway cepat2 la publish nama 2nd baby ni...

aniza said...

waaa sungguh terharu membaca, cam nak menitik je airmata bile ko ckp camtu kt amani masa nak gi sepital tu...hu huuu...

tahniah kakak, i'm happy 4 u, indeed!

hu huuuuu...cam tak sabar je nak ade xperience camnie...hu huuuu

m y a l i s h a said...

mas b: yup kan mas.. diferent baby different xperience.. but both xperience was priceless..

sabby: thanks sis.. aha.. wait for ur turn plak.. tgk mcmmana qiqis sambut kedatangan adiknya.. heheheh.. konpem u will feel same feeling like me.. TIPS: for qiqis nanti belikan qiqis apa2 present yg dia suka n told her that adik dia yg bagi.. konpem dia appriciate..ok.

akiratoriza : hehehe masih teringat ekkk.. mahunya x ingat kan contraction maha hebat..

aniza: thanks niza..hahahaha.. nak rasa xperience tu.. cecepat ler cari teman ye.. aku doakan ko jumpa jodoh yg sesuwai n menjadi teman hidup ko dunia akhrat..