Friday, January 15, 2010

pantang larang orang mengandung

salams all,
hye.. i fenin la dengan segala pantang larang yg kadang2 x masuk akal.. ntah kalo ikut kata hati memang i x percaya pon tp kadang2 terpikir juga.... dunno uols out there pernah melaluinya atau tidak..

ada antara pantang2 ni i bole terima n masuk akal la jugak but ada yg memang ler mcm x der related langsung... adoyay..

antara pantang2 yg i bole terima
  1. x boleh tgk benda2 x elok takut nanti terkenan
  2. x bole makan all the foodies yg dikategorikan tajam(nenas, coke), terlalu panas(durian) atau terlalu sejuk (ice cream - kdg2 i makan juga)..
ada part yg org tua2 kata jgn tgk binatang yg bukan2 takut nanti terkenan.. aaaaa.. yg ini memang logik la.. pasal terkenan ni.. mmg kalo kita peknen hormon org peknen lain dari org yg x peknen.. so kalau kita tgk benda2 yg x elok n kita akan sentiasa terhingat2 sedikit sebanyak akan mempengaruhi pembentukkan baby dengan tht hormon will spread out frm the mother body to baby inside the womb.. kalau tgk benda yg cantek2 x per la kalo terkenan kan..

kalo part makanan yg org tua2 kata x bole makan mmg aku ikut sebab i percaya apa yg si mommy makan akan mempengaruhi baby bila dia keluar nanti.. part makan ni i mmg jaga sikit.. iye la semua org nak baby chumel n sihatkan... part pantang larang makan ketika peknen ni harus la di beri perhatian.. kadang2 ikut selera makan mmg nak bantai segalanya tp bile fikirkan baby ohhh tidak i have to control myself..
antara pantang2 yg i susah nak terima plak
  1. org peknen x bole duduk depan pintu
  2. org peknen x bole jahit
  3. org peknen x bole duduk at tangga
  4. org peknen x bole itu
  5. org peknen x bole ini..
  6. bla bla bla

yg x bole dok kat pintu tuh sebab musabab nya adalah takut nanti baby x kuar.. ntah ler wallahualam.. alkisah plak kalau anta mr hb ke kereta konpem i n munchkin akan berdiri di depan pintu.. ataupun tgu mr hb balik konpem amani akan duduk di muka pintu.. beh tu x kan la i nak biarkan makcik kecik bersendirian di muka pintu konpem la akan ku join sekali.. bila dah org ckp x bagus dok kat situ.. i pon rasa cuak.. tp dlm hati i istighfar banyak2 semoga segalanya di lindungi Allah swt n insyaAllah Allah akan permudahkan segala nya untuk i deliver nanti.. amin..

yg x bole jahit tu plak nnt diorg kata pon baby x bole keluar.. apa kes beb?? apa kaitannya jahit dengan beranak?? entahler.. kadang2 org dulu2 ni buat pantang2 gini tp x clearkan sebab musabab yg munasabah.. aku rasa logiknya dia x nak org peknen jahit atas sebab takut tangan tercedera may b.. nak takutkan si ibu mengandung mereka bagi la reason nanti susah nak beranak.. apa saja la kan..

org peknen x bole duduk kat tangga.. alah.. dulu masa aku belum kawin pon atuk aku x bagi aku dok kat tangga.. katanya nnt lambat kawen... aku x duduk kat tangga pon... tapi lambat jugak aku kawen.. x der kaitan sama ada aku duduk ke tidak kat tangga tuh.. dah memang di takdirkan jodoh aku bertemu mr hb lambat.. so apa cerita pasal peknen x boleh dok kat tangga.. kata org tua2 nanti susah nak bersalin.. semuanya derang bantai susah nak bersalin.. urmm dunno wat 2 say...

itu cuma sebahagian je.. ada banyak lagi tp i x hengat la.. tp 3 benda itu selalu di ingatkan untuk i.. ayoyo.. sumtimes sharing is caring but if terlalu detail sangat nak sharing kadang kadang terlebih caring.. dan bila terlebih caring.. i yg berdesing.. adoyay..

hb pon kdg2 mengingatkan i ttg perkara2 di atas.. but i always throw the question back to him.. wat the logic n related wit all the larangan...?? hb will reply "tak salah kalau kita ikut but jgn la terlalu percaya.." n i will reply in emo.. "mmg i x percaya pon.."

2 comments:

e i c a h said...

when is ur edd? pasni lagi sebok la..

m y a l i s h a said...

eicah : my edd somewhere in early april.. haah lg sibuk konpem