Friday, January 08, 2010

munchkin started to speaks out n mama try to figure out..

salams..


juz wanna share wit u out there bout my munchkin.. she is now started to mumble everything she heard.. tht means x bole ckp sebarang beb..


example


situation 1: reading books at our room

munchkin : mama, mama "kokoch" (while her tiny finger pointed to the pic on the book)
me : nope, it is not a cocaroach.. it was a spider, baby.. (while smile)
munchkin : no no no no.. kokoch.. mama "pey"
me : ?? pey?? wat is pey??
she suddenly drag me to the cabinet inside the toilet n pointed to the "ridsect"



situation 2: while watching barney

munchkin : mama, "syusyu"
me : u wan susu? now?
munchkin : mama "wiss" syusyu (wisss = please)
me : ok.. mama make for u..
then after a while i handed 2 her a bottle of milk
munchkin : (she touched the bottle) mama syusyu hot..
me : no.. not sooo hottt..
munchkin : no no no no hottttt
n again her mama terpaksa membangunkan diri yg memboyot untuk menyejukkan susu si manja..



situation 3: on the way to our room

she will take few steps on the stairs.. then she will pull her hands up and..

munchkin : koh koh koh
mama : (kinda puzzle) wat sayang?? mama dun understand..
munchkin : (sambil merengek) koh..... mama koh...
mama : (still dun understand wat she really want) wat baby??
she went down from the stairs n take her baby doll
munchkin : koh koh koh


koh = dokong.. so.. untuk naik ke bilik mamanya xcersice membawa si munchkin ke tingkat 3 semput beb.. kadang2 mamanya buat trick suruh count the steps on the stairs.. sambil naik sambil kira anak tangga... but sometime menjadi.. sometimes si munchkin tau la plak kita nak kena kan dia cesss...


situation 4: depan rumah

she saw a cat
munchkin : ti ti cat (titi cat = notti cat)
mama : y notti cat??
munchkin : cat bite ear.. (cat bite here - while her finger pointed to her tiny toes)
suddenly she saw something on the ceiling
munchkin : mama "pey" "jerd" (pey=spray, jerd=lizard)
mama : it's too high.. mama cant reach.. nvrmind.. we wait for papa comeback ok..



situation 5 : waiting for her papa come back from work

normally she noe when her papa come back from work.. lepas dengar azan maghrib kat radio je.. dia akan sibuk tunjuk2 ke pintu..

munchkin : mama, papa "ilek"
mama : wat "ilek"
munchkin : pernnnnn (while her hands knock the front door) papa "ilek"
ooo i noe pern= open, ilek =balik.. adoyay anak mama..


walaupon ada certain words yg memang aku tak faham tapi really seronok tgk dia cuba nak berkomunikasi dengan orang2 disekelilingnya especially wit me n hubby.. itu tandanya dia memang dah grow up.. well dah nak jadik kakak pon kan.. harus la.. x sabar pulak nak tgk reaction dia bila first time tgk aku pegang baby nanti.. so far she love baby so much sampaikan ada gambar baby kat magazine pon.. di ciumnya berkali2.. every morning lepas bangun tidur she will kiss my belly.. sambil mulut kata "baby baby" n kalau sebelum papanya pergi kerja n kiss dia.. she will say "papa baby baby" maksudnya dia suruh papanya kiss mama belly.. ohhh anakkku.. mama luv u both sooo muchhh...

1 comment:

uzie said...

hahaha masa anak aku kecik dulu pun akula org paling excited bila anak aku pandai bckp!!skrg ni aku hangin bila dia asik bckp..penat nak dengar huhuhhu