Thursday, January 07, 2010

backdated entry : FEVER episode

salams

still in a mood new year.. urm happy new year 2010 ye.. tho it is a bit late.. my blog pon senyap sepi since i'm bz wit this n that n futhermore i get a very bad fever few days b4 2010..

takut giler gue dengan demam ittew.. iye la mana taknya.. since i was in 26weeks preggy beb.. dah ler rite now macam2 penyakit yg ada..

demam itu bermula dari mr hubby.. tiba2 je seminggu b4 new yr, he wake up arround 3 am in the morning n shivering.. then i put my hand on his head wow!!! panas giler.. sempat i tanya dia... "dear, u demam ni.." straight away i capai thermometer n check the temp... 39.4 celc.. dengan muka kelat.. i cepat2 ler mengambil towel basah n put on his head.. fyi, i memang risau kalo hubby demam since antibodi dia ada kuat skit gaknya n dia jarang sekali kena demam but kalo kena mmg ler teruk.. tht y i risau.. after gave him panadol n cover himself wit comforter.. hb pon tertidur.. tp i yg x tido sgt once in a hour i'll check the temp.. n alhamdullillah at 8 am the temp back to normal.. but dia kata skit tekak n a bit cough.. adoyay..

my hubby.. sakit camner pon TETAP kerja jugak.. kdg2 marah juga i sebab.. dah sakit tu.. dok je la rest kat umah.. ini x.. pergi juga opis.. ntah ler.. tghari i call him dah dgr suara dia yg ala ala "amy mencari" aka amy search.. cuma amy search tu suara dia sedap.. yg suara my hb ni suara serak serak kering kontang...

weekend plak giliran i merasa kehangatan badan yg amat sangat.. ntah ler.. i never experience demam macam nih.. sampaikan nak pijak lantai pon jari jemari halus mulus (sila muntah) kaki ku ini sakit giler... adoyay.. hubby dah start risau dah pulak.. iye la.. mula2 hb yg kena then transfer to me.. dah ler i'm preggy... itu yg lebih membimbangkan..

cant do anything i was infected by him.. virus fever la.. on monday few days b4 new year i cant bear the heat.. plus wit the pain all over my body.. baby dalam perut plak asyik pusing2 x keruan.. agaknya dia pon rasa panas.. kesian baby.. pagi tu i cepat2 call mak kat kampung mintak tolong dia datang my house jaga si munchkin.. takut jugak terjangkit kat dia nanti.. alhamdullillah mak, ayah, pijah n didi datang on tht monday.. THANKS A LOT MAK, AYAH, PIJAH n DIDI.. for help us... n dengan x disangka2 on tht day juga hubby punya fever dtg balik..

went to the nearest clinic.. n get few medicine for both of us.. cuma my medicine doc bagi yg very mild.. then doc SUSPECTED me with H1N1... arghhh ya Alllah.. mcm nak gugur jantung dengar H1N1 dari mulut doc tuh.. doc siap amik sampel frm me to be tested for H1N1.. doc told me n hubby few times if within 2 days i wont recover.. i kena di masukkan ke KK Hospital.. n conformlah kena warded.. n baby.. the doc says.. depend on the situation.. if it is too bad.. i have to go thru like wat had happened b4 this.. i juz berdoa dlm hati tolong la ya Allah cukup la sekali kehilangan itu aku rasai...

balik dari clinic.. amani konpem la bersama nani n nana serta aunty n uncle dia... while hb n me masing2 tertidur for few hrs tanpa menyedarkan diri..

after 2days.. alhamdullillah my fever dah recover sepenuhnya but datang pulak cik batuk n cik sore throat.. punya la perit tekak ni.. adoyay.. then went to the same clinic again.. n alhamdullillah doc kata test yg i buat b4 -ve for H1N1.. alhamdullillah..

n now, alhamdullillah segalanya dah seperti sediakala.. dah sihat.. on 2nd jan 2010 aritu i went for glucose test for every women yg pregnant.. masa preggy kan amani doc detect ada sedikit glucose dlm dara which means ada mild diabetes during preggy... but alhamdullillah again for 2nd baby ni.. my glucose is normal..

now dah nak masuk 7 mth dah.. maksudnya dah nak abis 2nd trimester.. aritu masa buat glucose test sempat i menyinggah kah mothercare paragon sambil menyoping few thing for my new comer yg cute ini.. alahai.. i luv mothercare kat situ.. dah ler juz open on dec aritu pastu ruang menyoping nya besar n selesa plus banyak new design for new baby.. konpem akan ku singgah lagi..

sekian sahaja backdated entry ku ini.. nanti nak masukkan cerita pasal amani pulak since dia dah semakin bijak sekarang ni.. especially kepetahan dia tuh.. urmm.. mama luv u sara amani n baby.. soooo muchhhh...

1 comment:

lea said...

alhmdllah kalu kak ecah dah c hat...do take care ya...