Friday, August 28, 2009

terkenang semasa dulu (vol 1)

salams all,

tah kenapa tah after sahur ni.. my mind catch old memories.. sambil menyusukan amani tadi.. teringat zaman zaman belajar degree dulu masa kat kl..

masa tu i tinggal kat Ampang, KL.. well sebenarnya i was UKM (national university of malaysia) student but tercampak kat Ampang sebab course infotech(IT) n engineering too pack.. n futhermore..IT course time tu still baru n x der faculty lagi.. faculty IT berkongsi one building with engineering faculty.. so mana la x pack kan.. few of us tercampak la kat Ampang yg kemudiannya pindah ke Shah Alam..time short semester je baru la kami ke UKM Bangi ..

ok la enough bout the intro.. apa yg i dok terkenangkan ni related ngan ramadhan.. well masa kat ampang tu i masih lagi freshies la.. 1st year student.. but i tinggal kat rumah sewa.. my housemate semuanya (girls of course) dtg dari different state of malaysia.. ni yg seronok kalau study berjauhan from parents n duduk plak dgn mereka yg dtg dari different culture n dialect..

kami berenam dlm satu rumah.. 3 of us IT student n another 3 was electrical engineering students..
  1. yusniza aka yus from KL - engine
  2. arbaeyah aka ba'yah from KL -engine
  3. norhaslinda aka lin from kelantan - engine
  4. barizah aka zah from JB - IT
  5. shabana aka sha from Seremban - IT
  6. me from Johor - IT

time ramdhan kat area ampang tuh (tmn kosas) mmg ada bazar ramadhan yg agak besar juga la.. yg best time ramadhan kat KL n most area kat selangor ni adalah.. food variety from every state in malaysia ada.. tu yg lagi besar selera.. but bukan semuanya boleh kena dengan tekak kita ye..

alkisah la satu hari ni balik from class dah lambat n engine student belom abis clas lagik so kitaorang biasanya untuk berbuka x masak except for sahur je baru masak.. so me n another 2 coursemate aka housemate.. pergi la ke bazar ramadhan.. my fave dishes for berbuka puasa.. Nasi Dagang Kelantan.. urmm yummy yummy.. dengan kuah ikan tongkol nya.. memang sodapppp.. then my fren bought nasi kerabu.. another fren time tuh beli chicken rice.. so kat gerai kelantan ni ada la jual sotong sumbat (if i'm not mistaken.. the name).. my fren shabana.. siap bisik kat my ear.. "kak i-shah, nampak sedap la sotong sumbat tuh.."


the sotong sumbat can be describe like (spt gambar di atas).. sotong sebesar tapak tangan but the diameter memang bulat n gumuk.. i tell u.. nampak memang menyelerakan.. then we all tanya la makcik yg jual tuh.. hrg dia RM 2.50.. quite mahal for us yg masih study n mengharapkan ehsan MARA n FAMA (father mother).. so we decided share the sotong 3gether.. for berbuka puasa..

balik je rumah the engine student dah ada.. diorang dah beli siap2 from class their dishes for berbuka.. we ol yg baru balik ni letak je juadah yg dbeli terus amik sotong tadi n di potong 3 (for 3 of us)

now, tibalah saat2 yg ditunggu2.. berkumandang je azan maghrib we ol yg ber 3 tadik lepas minum air terus amik that sotong sumbat.. n NGAPPPPP!!! soon after that i'm te 1st yg keluarkan balik sotong tuh.. then.. another 2 pon sama.. cuma cara i keluarkan agak kurang sopan berbanding 2 orang algi yg cover dgn tissue.. u noe wat.. we ol semua ingatkan sotong tuh gumuk disebabkan telur sotong didalam perut sotong.. rupanya.. TIDAKKKKK... sotong itu disumbat dengan pulut.. n pulut tuh pulak manis yg amattttt.. bagi kami2 yg berasal dari selatan semenanjung malaysia.. makanan tu mmg la x bole terima.. rasa mcm pelik but bg mereka from kelantan or terengganu or pahang.. diorang kata sedap..

sambung balik.. the 3 engine student (which is one of them is kelantanese) tergelak besar kat kitaorg n lin (the kelantanese) kata pelik jugak tgk kitaorg beli that sotong...then ada baki sikit the sotong di habiskan oleh lin.. seb baik dia ada kalo x sia2 la RM2.50 kami.. =)

ps : teringat juga masa kat shah alam.. bazar ramadhan kat seksyen 13 dekat ngan stadium shah alam tuh.. memang besar n juadah pon sodap2 belaka.. my fave kat situ adalah mee hoon sup utara (penang dishes).. memang sodap beb..

images credit to google

No comments: