Monday, April 13, 2009

Incredible !ndia part 1

salams semua

huhuhu dah lama x menaip kat blog ni.. bukannya apa.. i'm a bit bz.. well guys.. 2 tell the truth i went to India last week for attending the wedding invitation.. the groom was my hubby manager, mr mohan.. he had working with hubby more thn 10 yrs.. so he invite us to his wedding with package (hahahaha)means that.. he handed his wedding invitation card 2gether with return air plane ticket n hotel.. urmm sounds good..

well few days b4 fly i was very bz handling my cutie munchkin since this is the 1st time she went (even me oso) 2 tht country.. i was so worried bout her.. ye la.. india consider 3rd world country kan.. so takut la.. ada penyakit ke.. boleh berjangkit.. since she below 2 yrs or ages.. so i went to see her paed.. so many advice from the doc.. n amani have a jab for pnemococal.. n few immune supplement.. n i oso bought a sterelise pill n mosquito cream (2 prevent mosquito bite).. others. i bought for her an instant food since i cant cook there.. so bought for her heinz biscuit, organic rice, n breakfast cereal.. (wat 2 do.. i got no choice)..all of theese food easy for her to eat juz add warm water. for biscuit she can simply munch without water.. urmm

like i said juz now the groom, mohan, gave us return fly ticket but using air india.. amik ko.. huhuhu mimpi ngeri beb.. i ask hb.. naper x amik spore airlines?? he said.. air india cheaper.. per person juz $400++ (pergi balik) kalau SIA $1000++ (pergi balik).. huhuhu patut la..n by dollar numbers u can guess how was the service inside air plane...concept-->u get wat u pay..exactly..







masa pergi.. take off from spore arround 9pm.. huhuhu.. bau kari beb satu air plane.. semua indian from india xcept the 5 of us.. (amani, hb, me, bil n sil).. uh belom cerita part steward n stewardess dia.. huhuhu.. steward n stewardess diorg dah xpired.. yg steward.. siap dah beruban n boncit lagik.. n stewardess dia plak mcm dah menopaus.. hahahaha.. my 1st xpression when the stewardess serves us a meals.. "hah!!!mak engkau.. beso nye badan.. kalo mcm ni.. nenek aku pon bole jd stewardess seyyy" my hubby sambil ketawa.. bersuara "haah.. steward n stewardess dah nak kena anta tembak.. diorang gi letak dlm kapal terbang.. all xpired one.." apa lagi kitaorg je malays dlm tu.. dok ketawa sakan..

makanan dlm air plane.. huh.. konpem kalau korang malaysian or sporean.. mmg ler x leh angkat... wa ckp lu... hb n me request bread with butter n jam.. x larat nak makan makanan diorg.. my sil amik meals tuh.. kata diorg serve.. nasik with chicken curry n vege.. but the chicken curry very the pedas.. sampai bole memulas ler pewot kalo makan.. adodododo.. seb baik aku x makan..

aku x sempat nak snap gamba stewardess n steward even meals diorg.. since amani merengek. sampai hubby terpaksa bawak dia jalan dlm kapal terbang.. may b due to her first time naik flight gaknya.. she feel giddy a bit.. since she vomitted after take off.. but after one hour she fall asleep alhamdullillah ler.. then half an hour before touch down chennai airport.. she awake.. n started crying again.. seb baik kejap je.. perjalanan from chabgi airport to chennai airport amik masa 4 hours.. n timing plak different 2.5 hours frm spore.. so kitaorg sampai arround 10.00pm (india time.. arround 12.30am spore time)


sampai je chennai airport.. huhuhu the airport consider airport kecik cam senai airport lah but the pemandangan kat airport tuh cam tahun 60an nyer airport.. hubby yg dah few times went chennai kata... this is much better, than.. if u compare 5 yrs ago..huhuhu.. duty free shop kat airport tu x der jual pape xcept "air kencing setan" itu aje.. ada la few chocolate yg for us choc murahan like cadburry yg bole didapati di pasaraya giant..hehehe..

keluar je dari airport.. ada la 2 org ascott n sorang driver.. then we took a mini bus.. pemandangan kat luar airport.. banyak org berbaringan cam dlm umah plak.. hubby x kasik amik gamba sebab kalo amik gamba diorang.. nnt kena marah ngan diorg.. kat tepi lonkang busuk pon saja je diorang baring.. siap tido lagik.. pastu penuh dgn umat manusia..

kitaorg amik mini bus (oso provided by groom 4 us) utk gi trichy.. the place that the wedding will b held n to have a rest in hotel.. perjalanan amik masa 7 jam beb.. sakit montot aku dok dlm mini bus tuh.. jln diorg dah ler x rata.. ditambah pula dgn bunyi horn sepanjang jalan.. kat sini kalau drive kena bunyikan horn so driver atau pengguna jln raya sentiasa alert.. very the bingit. gue.. we all amik mini bus since x der flight from chennai 2 trichy mlm tu...
we reach hotel arround 6.30 am.. hotel sangam.. itulah hotel yg "terkelass" ala2 5 star hotel kat situ.. but 4 us we rate it 4.5 star.. but alhamdullillah selesa.. makanan kat hotel tuh yg paling sedap sekali.. yum yum yum.. bacl 2 the story.. sampai je. mandi n bersiap.. then turun lobby hotel pastu bfast kat hotel.. part makanan kat hotel ni memang la sedapnya... especially indian food dia la.. but western food pon not bad...

amani masa baru sampai hotel




amani n papa pose kat lobby hotel rite after reach sangam hotel at trichy



after bersiap n nak bfast




hubby ku yg lapar



trichy town..



so after bfast, en driver pon dah tunggu kat dpn hotel utk membawa kami ke lokasi.. hehehe a.k.a kampung mr mohan utk melihat upacara majlis perkahwinan la nyerrrr.. from hotel 2 his hometown amik masa 1 jam beb..




bride n groom with us

bil, sil, adik panten, bride, groom, amani, me, hubby
masa kitaorg sampai kat temple.. the bride n groom stil tgu kitaorg.. after we all reach there then only mr mohan tuh pakakan "thali" (rantai kawen) kat wife dia.. so selesaila upacara kat temple...

.

pastu kete kitorg (ala2 VIP gitu) mengekori kete panten straightly headed 2 the groom house.. very the grand lah perkahwenan ini (menurut org kampong mr mohan).. but for us it was a biasa2 je la.. i've ask him (groom) "why u didnt do the reception in a hall or hotel??" then he replied " if i make my reception at the hall or hotel, my guest cannot be ppl from vilage...only VIP can attend my reception... since here got cast (kasta)" pastu aku reply "ooo okkk"

after amik gamba kat majlis tuh.. family mr mohan tu invite utk makan.. n u noe wat.. kita org makan kat dlm umah n depan bilik pengantin.. we cant join the other 2 eat together.. lauk kitaorg pon lain dari lauk yg disajikan utk org kmpg.. very the kuat sistem kasta diorg.. aku mcm x caya zmn sekarang diorg masih ikut..

huhuhu itu satu hal.. satu hal lagik very the pelik anak aku... org kampung sana amik dia n dukung dia.. dia relax je.. kalau org kampung kat mesia amik nangis plak.. huhuhu mama dia yg risau bila dayang2 senandung amik anak aku... ye la.. buatnye diorg bawak lari anak aku mana nak carik.. dah ler nak dapat n nak keluarkan susah beb... kalau ilang kat negeri camtuh eiii jauhkan ler... nauzubillah... mana diorg bwk anak aku.. aku n hubby ikut je.. bila diorg ckp ngan aku.. aku sengih kambing je la.. tak paham.. cam itik ngan ayam berbual.. hehehehe..

dalam perjalanan pergi ke kampung (serta balik dari kampung) mr mohan tuh sempat aku snap beberapa gambar yg x akan korang dapat pemandangan nya kat msia or spore.. huhuhu.. bila lihat keadaan camtuh terasa betapa bersyukurnya aku..



gamba depan umah panten




ini rumah ye uols semua bukan reban ayam.. rumah ni sebelah je dgn umah panten





umah yg sama dr view yg berlainan.. nampak x pintu gerbang tu.. kat depan skit tu umah panten.. org kampung siap buatkan pitu gerbang beb




umah2 kat trichy ni very the dangerous.. bukak pintu umah je terus buzy road




kat temple..bil n sil



pemandangan biasa utk pengankutan awam diorang kat sini.. bas2 nye penuh sesak sampai senget


kedai2 kat tricchy town



masih ada berkereta lembu.. lihat ler umah2 diorg kat tepi jln.. sedey uols.


kawasan sawah padi.. kat tetangah ada pondok utk bakar mayat


rumah rumah tepi jalan

4 comments:

aku yang menaip said...

fuh...pengalaman yg menakjubkan! mcm tgk pilem tamil uuuu.xde gi soping2 ke kat sana? sri kata sari kat sana murah2.hihihi..blh wat bj kurung.

m y a l i s h a said...

ada la tpt jual2 sari kat trichy nih.. but the color uols... x der yg aku bekenan..

kalo kat chennai tu ok n may b ada sebab chennai bandar besa... but aku x sempat nak jejalan kat chennai.. aku gi sini 3 hari je..

Bb Hussain said...

wow..hindia...mere nam...hehehhehe..best tuh...

m y a l i s h a said...

ala bib "mere nam aishah, namaste" hikhikhik.. kalo dpt gi north india mmg best.. but me, i went to tamil nadu province (southern part).. nothing much xcept bout their everyday life.. huh.. mcm x leh idup seyy kalo tetiba kena campak kat sana.. alhamdullillah ler kita kat sini..