Saturday, April 25, 2009

cerita cik minah..huh..

salams semua..

semalam aku shopping groceries sikit 4 amani.. aku mmg agak choosy sikit regarding amani's food.. bukannya apa.. since she is still baby n furthermore she is below 2 yrs old.. so, i hope i can take a very gud care of her.. kalau nak choose makanan dia mau kat setengah jam aku membelek segala nutrition yg terkandung dlm bahan makanan tersebut..

biasanya time shopping ni aku tolak amani yg dah sedia duduk dlm stroller dia.. sambil tolak dia sambil amik barang n kekadang sambil nyanyi nursery song.. kalau dia pointing 2 something.. i'll xplain 2 her this n that bout the thing that she's pointing.. the purpose is i juz want to make it fun n at the same time she learn something..

so, semalam sedang aku bejalan2 sambil menolak amani didalam stroller datang seorang wanita.. aku gelarkan dia cik minah la yer since aku tatau nama dia sapa.. stranger from ntah aku tatau.. at first dia tegur aku..

cik minah :"1st baby ke??"
aku : "haah"
cik minah :"patutla layan mcm puteri"

(i juz smile but kinda puzzle dgn jawapan dia tu)

so aku pon jalan lagi menuju kat bahagian minyak masak.. suddnely amani pointing 2 minyak sapi sambil megeluarkan suara "uh uh uuuh" then aku amik tin minyak sapi tu sambil bercangkung, aku xplain kat dia

aku : "wat is this sayang?? this is QBB Ghee"
aku : "wat color is this??" Tis is green color"

she look at me n smile..so i put back the ghee.. witout notice anything, rupanya cik minah tu ada dibelakangku.. fyi cik minah tu dari rupanya dlm lingkungan umo 30 n dia pon bawak baby dlm stroller n i guess baby boy dia 1year plus..

sambung balik.. as i said juz now i was a bit choosy regarding my munchkin thing.. biarla org nak kata apa.. that is me.. aku pon pergi kat section olive oil since olive oil akt umah dah nak abes.. since i cook amani food.. i'm prefer use olive oil sbb x der fat, cholestrol n rich in omega which is gud for otak baby.. sedang aku membelek2 tetiba cik minah bersuara lagi..

cik minah : "olive oil ni mahal kan??"
aku : "hah?? ooo mahal sikit dari sunflower oil"
cik minah : " u use olive oil in ur cooking ke??"
aku : "sometimes but mostly i use it for cooking my bb porridge"
cik minah : "berapa hrg tu?? uikss 500ml for 11 dollar"

aku tersenyum.. dan sebenarnya aku malas nak layan..

cik minah : "ala.. i pakai je minyak cap pisau ni.. jimat taw.. n so far my bb x derpon sakit2 ke.. buat apa beli yg mahal.. yg murah pon bole masak jugak kan.. islam x galakkan membazir.."

i was looking at her when she was speaking.. n i smile to her... then i concentrate on my reading at the label of virgin olive oil.. without saying anithing.. i juz keep telling my mind.. "watever la cik minah.. look at u, with the short pants n spegethi strap.. u talk bout islam.. thanks ler cik minah oiii.."

x abis di ditu dia sambung lagi..

cik minah : "u really wanna buy this thing??"
aku : "ha ah.."
cik minah : "uhhh oil is oil.. watever lah"

i was.. "ek eh org ni apsal nak carik gaduh plak ngan aku...lantak ko lah minah"

cik minah berlalu n i keep on reading then i pick one of virgin olive oil.. then we move one or 2 section more b4 we move to cashier..

after that i went to a restaurant... hehehe teringin nak makan mee goreng mamak.. so i odered one pack..

sedang aku tunggu mee goreng tu siap, i'm feeding amani with her cereal..n u noe wat...malang sungguh nasib aku .. cik minah dtg dgn selamba n duduk bersama di meja kitaorg..

dia bersuara lagi..

cik minah : "apa baby u makan??"

aku : "baby cereal"
cik minah : "how old is she??"
aku : "10 mths +"
cik minah : "she doesnt look like love tht food so much"

suddenly she give her baby boy food to amani hands.. n u noe wat?? it is a kit kat choc.. i was wtf?? luckily amani havent noe yet to munch tht kinda food she throw it.. n cik minah ni patahkan another kit kat n terus nak masukkan dlm molot amani...

aku dgn pantasnya mengeluarkan patahan kitakat tersebut.. then throw it away..

aku : "saya x kenal siapa awak.. but please in a gud manner i warn u please dun try 2 do it again.. i duncare wat u give 2 ur baby.. but she is mine.."
cik minah :"ala kasik rasa2 je bukan nak suruh makan semua"
aku : "watever it is.. i dun like it n again i mention, she is mine"
cik minah : "jgn ler marah.." sambil mematahkan biskut
aku : "if u dare 2 do the same thing again.. u r in trouble.. i'll call my lawyer"

(ekekekeke.. saja je aku gertak.. but look like cik minah ketakutan..since aku x nak la tarik2 rambut kat restaurant.. so aku harap dgn pernyataan tersebut.. dia beredar dari situ)

after a while she stil there..then my mee goreng coming.. n i make a move..b4 tht, aku salam dia.. then aku ckp

aku : " minta maaf kalau saya berkasar tadi.. assalamualaikum"
cik minah : "saya minta maaf juga.."

but dia x jawab salam aku.. aku terus jalan.. then.. aku toleh belakang.. cik minah n baby dia dah x der.. (hehehe.. jgn pandang belakang)

well guys.. aku bukannya apa.. so far i managed 2 control amani from taking those junk food.. bukannya apa she's still baby.. as i say b4.. below 2 yrs old.. her kidney is very fragile 2 process thoose sweet sweet thing.. even her food pon kalau sweet tuh come from carrot or pumpkin.. i never put a sugar on it.. kalau garam tuh aku beli garam yg very low in sodium n letak sikit je dlm bubur dia.. i did give my munchkin a fruit juice but i squeeze the juice itself.. i prefer 2 do tht since i'm her mother n i want the best for her.. salah ker..

n i never comments how others take care of their baby.. for me every person have their own way.. n they oso wan the best for their baby.. but please dun try 2 show off ur xpertise by giving my baby things that r not suitable for her..


11 comments:

Bb Hussain said...

Fuiyoo..berani nye dia nak bagi anak orang makan..kalau setakat nak membebel tu tak perlah..
tapi no manners tul la mak cik minah tuh...

e i c a h said...

ada jgk org mcm tu..dah la tak kenal..berani nak kacau anak org dpn mata mak nyer..sib baik u boleh sabar..syabas mama amani..

lemongrass said...

ada jugak minah mcm tu ye. Very creepy! Apa tujuan dia buat mcm tu ye? I really don't understand how someone can senang2 aje sumbat food dlm mulut anak strangers. That would have freaked me out!

m y a l i s h a said...

bibi : yup mg no manner.. bz body lagik huh..

eicah : sabar tu sabar jugak kalo bukan kat public gaknya dah kena dah cik minah tuh..

lg: yup.. very the creepy.. pelik jugak bila dipikirkan semula..

Moralle said...

Cik minah terror sey.......dah tak der keja agaknyer tak cik minah tu, hahahaha....

m y a l i s h a said...

moralle : cik minah mmg terror like terrorist.. suka ati dia je menyumbat makanan dlm molot anak i.. huh..seumor hidup i this is the 1st time i jumpa org mcm cik minah..

aku yang menaip said...

wtf.x sesuwai la minah tew.dah le asek ngekor ko.lagi nak sebok hal org.eeeuuuwww...

m y a l i s h a said...

sally : very the very bz body cik minah ittew.. mcm menguji kesabaran pon ada jugak..

m y a l i s h a said...

sally : very the very bz body cik minah ittew.. mcm menguji kesabaran pon ada jugak..

bdk ujan said...

kinda mental jek kak..huuu...kalo org normal tak camtu kan? lantak kiter la nk beli ape ke..buat ape ke..mgkin dia jeles kot coz dia kan mampu beli minyak cap boroh jek..theheheheeee...

m y a l i s h a said...

bdk ujan : may b gaknya mental prob kottt.. but very strange lah tht person huhuh takot plak bila pkkan balik..