Thursday, March 05, 2009

kahwen ohh kawenn

2day entry is regarding with something i've listen 2 the radio ths morning.. although it is not my fave station.. the sound comes frm wet kitchen radio (in other words.. the maid radio) seriously i havent take serious for wat the radio sounds b4.. but this morning is worth it 2 listen.. i'm tuning 2 warna fm.. one fame's radio channel in spore.. for me it kind of "radio org tua2" since the dj always mumbling all the time n most of the song is evergreen malay song n dangdut song.. "aduhhh bikin sakit kepala gue.." ahaks..

so the morning topic was headed to marriage.. hmm while i'm cooking amani's food i think it is not bad topic 2 listen.. the topic started with calon pilihan n ended with preparation of marriage.

basically they say.. some ppl meet the mr or mrs right in early age.. ada juga yg lambat bertemu jodoh.. no matter it early or late.. it is ok if u think it was ur mr or mrs right.. according 2 the dj.. bukan org yg kawen lambat tuh semuanya memilih but some of them got something important 2 do or melunaskan tanggungjawab.. like.. study study n study or.. tanggungjawab kpd keluarga.. cthnya some ppl have 2 b a breadwinner for the family.. so in tht case.. have 2 wait lah till the adik2 semua dah bekerja baru la kawen.. but case like this kesian gak.. normally the person who being the breadwinner is the eldest of the family n have many sibling..hmmm kesian gak kan kes cam nih..

ada juga lambat ketemu jodoh sebab memilih.. hahahaha.. inilah statement yg aku hadapi dulu masa zaman bujang.. kehkehkeh.. i'm sure aniza_s n bibi mesti pernah bedepan ngan statement cenggini.. there is somebody says 2 me.. "u lambat kawen sebab memilih sangat!!" i reply back " so wat?? of course aku memilih.. it's my life.. salah ke kalau aku memilih.. well beb x kan nak kawen main sambar je.. i'm not married for 1 or 2 days.. occay..." so conclusionnya dj tu ckp x semestinya memilih tu kita pndang dari perspektif yg negatif.. ada baiknya kita memilih.. asalkan pilihan yg kita buat tu x salah... contohnya pilih punya pilih skali terhambik laki org.. aaaa nauzubillah la kan.. but the dj added.. sometimes.. jodoh itu telah ditentukan olehNya.. some ppl meet thier mr right but have 2 b second or third or fourth one.. especially women lah.. but hey.. make sure if u are in tht situation make sure that ur mr right is super duper billionaire.. iye la.. kalau dah jd bini kedua or ketiga or keempat.. x kan lah nak cari mamat jual cendol kan??? (bukan memperkecilkan org jual cendol.. ianya sekadar ayat je) hehehe.. pernah aku terbaca sorang lelaki kawen 4 at last lelaki tuh x keja but all the binik"s dia yg keja.. wtf?? boleh gitu.. bangang punya laki..

lagi satu regarding bout duit.. or in other words mata duitan lah.. for me it didn't being wrong if we (women especially) tgk lelaki yg berkemampuan dari segi kewangan.. of course u need life partner yg ada duit.. in other words yg bekerja tetap dan mempunyai kerjaya yg kukuh.. betul x?? lepas kawen.. DUIT lah yg membantu ekonomi dan keutuhan sesebuah institusi kekeluargaan itu.. zaman sekarang u cant simply say... she is mata duitan.. cause u hve 2 face the reality.. tht thing is important beb.. i'm sure ladies out there agree wit me..

regarding perkahwinan.. normaly yg lebey xcited nk buat majlis besar2an ni belah pompuan la biasanya.. the dj added.. sometimes certain ppl terpaksa berhutang sebab nak buat majlis grand.. x yah le sampai berhutang2 as long as majlis berjalan lancar dah ler.. lain la kalau u all memang mampu afford majlis yg grand.. bayar sajaaaa.. RM 50k pakai wedding planner semua beres.. senang je.. but for me x salah kalau mampu.. go ahead.. tp jgn la sampai berhutang2 kiah oiii..

that's all yg sempat aku dengar.. seronok gak... topik tu havent finish masa aku berlalu dari dapur.. cause amani dah balik.. so nak entertain puteriku yg sorang ni lak.. ahaks... :P

4 comments:

aniza said...

wah! sentap baca entry ni la kakak!!! hahahaha 250% agree!!!

ekceli i tak memilih uols! cuma takkan nak tanggung jantan yg malas kija asik nak pow duit aku jerk kan!! dah terkena!!!

i tak memilih jugak yg enskem giler sbb sedar diri tak selawa mana!

bukan tanak kawen, tp komitmen kerja & blaja merantai kaki dr segala, nak jaga mak, tu lg utama.

InsyaAllah, ade rezeki nanti, jodoh tak lari ke mana! cewah!!!

m y a l i s h a said...

aniza - syabas beta..kekadang org ckp ikut sedap molot jekkk

Bb said...

hahaha..aku suka entry ni..aku memang memilih..yerlah memilih yang terbaik utk diri kita dunia dan akhirat..

kalau kata nak kaya..mmg la nak..tp kalau kaya tak jaga agama wat pe gak..pastu ada gak yg jaga agama as in jaga solat..tp pemalas..emm tak leh gak kan..apa2 pun berserah la pada Allah..

aku dah berusaha mencarinya..ahaks.
tapi belum ketemu jua..
adalah hikmahnya tak berjumpa awalkan.. hanya Allah yang tahu disebalik apa yang berlaku..

m y a l i s h a said...

bibi - yup u r rite.. kalau dpt yg kaya tp kaki clubbing n tonggang nak buat apa.. tp kalau dpt yg kuat agama but pemalas pon susah la jugak kan.. so betulll kata ko.. ada hikmah disebalik nya kalau di takdirkan jodoh itu lambat..

as 4 me x kisah la lambat ke x.. yg penting after married tuh bahagia hingga ke akhir hayat.. aminn