Wednesday, March 11, 2009

NO PORK NO LARD!!!


salams 2 all reader..


entry hari ni berkaitan dgn seekor binatang ekor pendek dan berhidung penyek dan sgt la huduhnya binatang ni.. eiiii x rela i nak sebut namanya..


well actually wat encourage me 2 write bout this smelly thingy.. is juz a few month ago i receive a phone call frm one of my cuzzie.. dia call aku since dia dah booking a pair of ticket (for her n hubby).. for a holiday in a cruise..hmmm sounds nice rite.. perbualan kami lebey kurang begini :


SHE : i wanna go 4 holiday this long weekend..

ME: oo ya.. where was the chosen destination?? wahh 4th honeymoon ke??

SHE : hahaha.. ahaaa.. may b.. i've choose holiday in a cruise.. macam best je dgr org holiday dlm cruise

ME : oic.. gud eh.. i should try one day..bring my little munchkin n hubby.. how much it cost for u??

SHE : not so much.. arround $1200 but u will have fun inside there.. i'm sure.. later i tell u.. the food have 5 star comments from food xpert.. dun worry la it is NO PORK NO LARD..

ME : uiksss.. NO PORK NO LARD?? got halal cert frm MUIS (Majlis Ugama Islam Singapura)??

SHE : they havent get a halal cert.. but stil we can eat cause they state NO PORK NO LARD..

ME : oooo.. but 4 me i'm quite was was lah.. even they state NO PORK NO LARD but still they use wine.. n bla bla bla


i explained 2 her semua yg aku pikirkan.. but relly for me walaupun NO PORK NO LARD adakah


1) segala ramuan yg menggunakan bahan2 seperti ayam, lembu, itik, dan kambing di sembelih?

2) segala makanan x mengandungi wine??

3) bekas2 makananyg di gunakan dan periuk belanga serta kuali yg digunakan utk masak adakah suci dari benda2 HARAM tersebut??

4) cafe / restaurant yg pamerkan NO PORK NO LARD itu menghidangkan minuman keras??


eii entahlah.. after i'm married, i stay here (spore).. i saw so many cafe's n restaurant's write this thing in front door of their restaurant n cafe.. may b the purpose is 2 attract the muslim to eat.. i have discuss it wit my hubby regarding this topic.. hubby juga berpendapat sama seperti aku.. kami was was pada NO PORK NO LARD.. solutionnya kami akan cari tempat makan yg ada logo MUIS.. as 4 me n hubby jgn amik mudah tentang apa yg kita makan.. sebab KITA ADALAH APA YG KITA MAKAN..


walaupun sesetengah restaurant n cafe mempamerkan NO PORK NO LARD still clearly i always saw all the makcik2 yg bertudung lagi makan dengan selamba n sambil ketawa2 di restaurant / cafe ittew.. "ya Allah sedarkan lah mereka"


hahaha.. aku ingat label NO PORK NO LARD ittew hanya di spura je.. ooo tidakk.. last weekend i went 2 JUSCO bukit indah sebab nak shopping grocery.. after shopping hubby ajak makan.. ada satu restaurant ni.. decor dia kelass mcm ala ala dalam utan la.. menu dia mostly western menu.. mcm best gitu.. tp ada gak sikit2 chinese food menu.. since ada org melayu yg keja as a waiter n waitress kat situ n further more ada plak 2 family melayu yg makan kat situ.. aku n hubby hampir2 masuk tht restaurant.. nasib baik tergerak hati aku nak tanya waiter kat situ b4 kami masuk..


AKU : Restaurant ni halal ke??

WAITER (Malays): saya keja kat sini..

AKU : saya tau awak keja kat sini.. tp halal ke tidak??

Sambil tersengih sindir (gayanya mcm "dah x mampu apsal nak banyak tanya makan kat tpt gini") then menjeling..

WAITER (Malays): NO PORK NO LARD

AKU : Ok thanks 4 the answer.. come dear kita cari restaurant yg ada HALAL from JAKIM..


aku tarik stroller amani yg dah separuh roda masuk kat restaurant HARAM tuh n masuk secret recipee... yum yum yum makan di secret recipe tanpa rasa was was..

4 comments:

Anonymous said...

Ishh klau tak hati2 sia2 jer termakan benda haram.. nauzubillah mintak dijauhi - Atosh

zarina said...

ish..restaurant ape tu k.ishah..takut gak terpegi..rasanye cam ade terperasan jek..

zarina said...

ish..restaurant ape tu k.ishah..takut gak terpegi..rasanye cam ade terperasan jek..

m y a l i s h a said...

x silap "stonegrill restaurant" kat plaza pelangi pon ada beb.. siap kat pintu tulis pork free.. ahahahahaha.. my hb said.. gaknya sapa yg makan kat sini dia bg pork 4 free.. but still ada gak kakak yg pakai tudung makan kat situ.. watchout guys..