Friday, March 20, 2009

all about baby food

salams all..


entry hari ni aku saja nak sembang2 pasal baby food.. so, sesapa ada pandangan n cadangan bole lah key in kat comments box aku ye..


entry kali ni x terhad kpd ibu2 sahaja but yg single pon kalau nak bg pandangan bole sajaaaa.. tapi utk entry kali ni tiada hadiah tiket penerbangan ke somalia spt sblm ini ye.. (korang nak ke gi sana?? huhuhuhu)


since this is my first xperience for being a mama, so i think with the lil xperience i had till now i can share wit all of u..


regarding 2 my munchkin food.. normally i'll cook for her.. iyela.. since aku x keja.. so buat apa nak bagi yg instant baby food kan.. ada juga b4 this suara2 sumbang memberi cadangan yg x membina dengan mengatakan "beli je heinz for baby yg dlm bottle tu senang keja.. stock up kat umah ada so many flavour"


woit.. aku bukan lah seorang ibu yg di tahap kemalasan yg melampau!! ada pros n cons lah kalau part2 gini.. for me may b kalau utk ibu yg bekerja bole la kot mencuba.. but kalau dah hwife tu apa kejadah nak bagi bb mkn makanan segera camtuh???

bukanlah aku boikot abis2an makanan segera cam ni.. ada juga aku bg kat amani cereal n finger food 4 baby.. kalau makanan dlm jar or bottle tuh.. kalau bole aku elakkan.. till now.. i think i manage 2 cook everyday 4 my lil one... lain la kalau aku kena travel obersea yg aku rasa susah nak dpt makanan baby yg berkhasiat n halal.. itu dah terpaksa la kan..




4 me makanan dlm bottle or cans like gamba di atas.. di ragui kesegaran nya.. mmg betul semua nutrisi yg diperlukan oleh bb ada but.. is it fresh?? sedangkan kita tau bhw, otak bb yg sedang berkembang memerlukan makanan yg terbaik n segar utk menjadikan bb itu sihat dan aktif.. may b sekali sekala bole.. but alhamdullillah for me i'll cook 4 my bb eventhough we went out for shopping or etc.. i'll keep her food warm in hot flask (for food occay)


lagi satu sbb utama aku elakkan makanan sebegini.. krn.. aku terpikir.. (i dunno whether u all can accept it or not) anak aku mkn makanan yg disediakan oleh org lain.. i mean.. not frm my air tgn.. aku ikut petua nenek aku dulu.. dia kata kalau nak anak kita ikut ckp kita that means kena la pelihara pemakanan dia krn dari pemakanan la punca segalanya.. aku rasa kalau aku sendiri yg masak.. dimulakan dgn bismillah (nyanyi skit lagu raihan.. ekekeke) pastu setiap kali basuh ingredients ke.. kacau porridge kat stove ke.. akan aku selawat keatas nabi sebanyak mungkin.. well secara x lgsg.. ia akan memberi kesan pd bb aku nnt kan??? may b part ni bukan saja utk bb tp utk semua ahli keluarga.. (mcm dulu mak aku selalu buat.. coz makanan aku n adik beradik masa bb mak aku yg masak.. n alhamdullillah kami semua x bermasalah)


cuba korang pk kalau every day aku lantakkan anak aku dengan makanan segera seperti itu.. adakah machine yg menghasilkan makanan itu berselawat n membaca bismillah?? aku cuma cuba mempraktikkan yg terbaik utk anak aku so tht.. bila dia grow up aku harapkan dia jd anak yg solehah yg mengikut perintahNya.. takut seyy kalau tgk bebudak skang yg "BER..SO..SIAL" (maaf kalau terkasar skit bahasa).. but itu reality.. spt kata seorg ustaz.. "kenapa anak x dengar ckp ibu bapa sedangkan ibu bapa nak yg terbaik keatas mrk.. adalah sebab utama pemakanan yg dah menjadi darah daging... makanan yg diberikan adalah makanan segera.. spt mc D (boikot2) KFC.. etc"


so apa pandangan korang.. as a mother / father OR mother / father 2 b OR as a future mother / father.. apa yg aku key in di entry kali ini adalah semata2 berasaskan pandangan aku sahaja.. sekadar berkongsi cerita..

4 comments:

aku yg kelang keli, pembuli tapi baik hati la! ('^") V said...

for me, i prefer cook than instant cereal from any brands, since i'm working and bz, sometimes i just mix the rice from nestle wit hand made sup..my son luv it! lg satu sy stuju..memang penting air tangan ibu..tu yg buat dia sentiasa ingat kat kite, stuju??..huhu

e i c a h said...

i vote for home made food!! im working..dont find it a problem to cook for my girl..btw tuan rumah..do u still puree her food?

m y a l i s h a said...

budak ujan - i agree wit u

eicah - yup stil i gave my gal pureed food. especially fruit puree

e i c a h said...

i have started giving her a little solid but soft food..like macaroni..chicken and vege fingers (fingers = cut mcm jejari je) :D