Thursday, March 26, 2009

adegan yg tak ingin ku lihat pagi tadi

salams khamis pada semua..

pagi tadi after hb pergi keja aku dok melayan my girl kat luar sambil suapkan bfast cereal utknya.. alhamdullillah she managed to finish it.. so after tht juz spending my time wit her sambil nyanyi nyanyi incy wincy spider.. since she saw a spider.. hahaha..suddenly my eyes catched a romance drama, cross the road (opposite the house tht i'm stayin rite now.. "waaaalllaaaa pagi pagi dah nampak scene cenggini.. huh.."


u noe wat.. sepasang kekasih memadu asmara.. kalau adult tu aku x heran le.. but biasanya adult x buat gini gamaknya.. baik derang gi town ke.. garden ke.. ini budak skola dgn uniform skola lagik!!!.. peluk peluk, kissing kissing.. seakan2 dunia ini diorg yg punya.. makcik2 yg lalu lalang bawah blok tu yg baru balik dari pasar.. tgk je.. dari jauh aku pandang.. rasanya both of them malays.. n their age arround 14 or 15..


huishhh.. cepat2 aku berdoa dlm hati.. "minta dijauhkan perangai sebegini dari keturunan ku.. ya Allah lindungilah anak2ku dari maksiat serta hasutan syaitan durjana.. tetapkan lah iman anak2ku hanya pada Engkau yg satu ya Allah.."


adegan itu x abis disitu sahaja.. a minute after tht.. aku nampak both of them smoking plak.. astarghfirullah.. sebenanya tis is not the 1st time i've saw the live "drama" like tis.. but 2day i feel mcm.. makin teruk teenagers sekarang.. n a bit worried.. mcm mana zaman anak aku nnt.. influence lg bnyk.. mudah2an anak2 aku sentiasa dilindungi n ditetapkan imannya.. amin..


pernah sekali tu hb nak jumpa member dia.. hb always using stairs instead of elevator.. suddenly at the corner of the stairs a couple mcm tgh nk mulakan "persembahan".. yg lelaki seluar dah terbuka half n yg pompuan plak baju n anak baju (bhs sopan) dah pon terbuka.. the "persembahan" terpaksa ditangguhkan dgn keadaan yg kelam kabut sebab hb lalu kat situ.. yg lelaki dah lari dulu, tinggal yg pompuan dgn rambut yg x terurus sambil muka facing dinding (malu gaknya) membutang semula baju sekolah nya.. suprise2 both of them stil in sch uniform n furthermore they r malays.. astarghfirullah.. nauzubiilllah.. dua perkataan itu yg terpacul dari mulut aku bila hb ceritakan apa yg berlaku..


ada bnyk sebab semua ini terjadi pd teenagers skang.. n for me.. i always discussed wit hb abt this matter..may b ths situation terjadi sebab

  1. over xpose
  2. parents bz carik duit utk kesenangan anak2 sampai x de masa nk control anak
  3. lack of didikan agama..
  4. parents jenis open minded. (dun bother abt their social life sbb oparents pon social gak.. western type parents..)
  5. parents yg terlalu baik means.. terlalu mempercayai anak sampai anak sgp berbohong.. (mcm anaku sazali)
  6. anak yg x dpt keberkatan doa ibu bapa since ibu bapa x pernah solat.. (ini kata sorang ustaz tu.. aku amik point dia..)
  7. anak yg x dpt keberkatan dari sumber rezeki yg diberi.. (cthnya.. pencari nafkah mencari nafkah dari jalan haram.. cthnya keja kat disco, jadi bartender ke..so bg anak makan dari hasil pekerjaan tersebut - ni pon point frm ustaz nauzubillah) dgn kata lain rezeki x halal atau dr sumber yg haram..

point2 yg aku listkan tu hanya sebahagian penyebab.. may b ada lagik penyebab lain.. but really aku takut tgk keadaan sosial bebudak skang.. minta dijauhkan ler hendaknya..

aku selalu berdoa semoga keturunan ku dipelihara dari melakukan maksiat.. dan aku harap.. anak2 aku menjadi insan yg taat pada perintahNya.. aminnnn..

2 comments:

Bb Hussain said...

ye la ecah...zaman sekarang memang amat menakutkan..semoga kita sentiasa dilindungi oleh Nya dari hasutan syaitan..

Anonymous said...

actually kan all things happen anywhere,but since i stay in spore baru la kte nmpk live tau sbb teenage kt sini very 'slumber'..the long we stare at them,lg bangga la dorg..lgpon mall2 kt cni dekat dgn rumah dorg kan,so kt mall byk spot yg 'strategi'..kte pon slalu ckp dgn hb kte,mcmne la dgn zaman anak kte eh???moga allah lindungi anak2 kte..amin..-huda-..