Saturday, February 14, 2009

segalanya ku terima

salams 2 all readers..

camna ceria x rumah baru utk blog aku?? heheh.. saja chose pink kaler.. eheheh.. mcm tgn ni menggatal nak tulis... tetiba terasa sayu pulak entah kenapa..

baru sebentar tadi sorang kawan aku masa keja dulu2 tepon.. saja borak2 tanya khabar.. almaklumlah.. kengkawan aku kebanyakkannya di malaysia.. since i'm malaysian.. kat sini aku keseorangan further more aku x keja.. harapkan hubby lah kawan setia aku.. itupun kalau dia x bz.. kalau x, amani lah kawan baik yg terbaik utk aku.. tapi kena cakap baby language la dgn dia.. favourite words dia skang ni.."atatatatata...atatatatatata.." ehehehehe

ok sambung balik...since she havent married yet.. dia selalu tny soklan2 cepu mas kat aku.. ehehehe.. tah kenapa?? aku pon tatau.. nak kata dia dah nak kawen.. belom lg.. sebab selalu dia inform aku.. "i'm not ready 2 get married.. nak enjoy dulu lah" statement agak metropolitan.. ekekekeke..

dia sebaya dgn aku.. dia selalu tanya soklan ni.. yg kekadang buat aku bingit jugak.. (sory la anis, kalau ko baca.. tp aku mmg bingit soklan ko ni.. sometimes ko tanya lebey dari sekali) "are u happy with ur marriage?" "ko bahagia?" "ko x pernah ada conflict ke dgn inlaws, hubby?"

wahai kawanku.. how i wan 2 say... so far alhamdullillah aku bahagia dgn suami n putri comelku.. alhamdullillah...i'm happy with all that Allah has made for me.. this is my way, i have to go through till the end.. i'm choose it, so now i'm face it n so far alhamdullillah...

conflict?? ko tanya lah mana2 perkahwinan... mana yg x ada conflict?? even our parents sendiri pon mesti pernah berkonflik.. kalau dgn hubby tu biasa la.. but so far alhamdullillah juga conflict yg aku hadapi x berpanjangan. Sbb bila tgh sedih ke.. marah ke.. kat dia dalam hati aku selalu sebut.. "dia la kawan aku, kekasih aku, cinta hati aku, suami aku dan dia adalah papa kepada anak aku.." bila aku pikir camtuh terus panas dalam hati yg td 200degree turun kepada 30 degree celcius.. n alhamdullillah setakat ini..x der la konflik yg aku hadapi dgn hubby berpanjangan.. sebab aku n hubby selalu anggap semalam adalah kisah semalam, hari ini adalah permulaan hidup baru.. so, bangun je dari tidur pagi2 after solat subuh normally we hug each other.. as nothing happen.. n alhamdullillah...

stress.. mmg pernah aku lalui.. n sally lah tempat aku ceritakan segala stress aku.. sorry la sally kalau aku buatkn ko bertambah stress.. ampun maaf.. sebab kekadang x dinafikan aku stress dgn keadaan yhg aku lalui so i need someone 2 talk..kalau hubby bz sally la pendengar setia... sorry ye sally but u are a very gud listener n gud fren 2 me.. thanks a lot..

conflict dgn inlaws?? since i stay wit them.. mmg la bole timbul conflict...and kawanku... ko tanya la sesiapa pun ada ke mereka yg dah kawen satisfied wit their inlaws 100%? sedangkan adik beradik serumah pon boleh gaduh... inikan mereka yg totally lain cara hidupnya dgn kita.. i got no comment pasal relationship dgn inlaws aku..but so far i try 2 adjust my self wit they all.. bila tinggal dgn inlaws.. "kesabaran" adalah benteng kekuatan yg perlu teguh.. it is true.. dah tgl serumah.. segalanya yg aku lakukan jadi perhatian.. tak masak utk hubby bole jadi isu besar.. x keluar dari bilik pon satu isu besar juga.. that y i said... jadi perhatian.. but alhamdullillah aku buat sikap x kisah n x tau..pada aku kutuk la aku mcm mana pun aku x kisah.. BUT... jangan sekali2 mengata, memburukkan n memperbodohkan anak aku... SILAP BESAR la... hehehe...

kalau pasal anak i'm very sensitive... aku tak taulah korang.. but as for me... dun u try 2 say "anak ko ni esok kalau dah lahir mesti berpenyakit..." or "masa baby ni nampak mcm baik esok2 dah besar jahat mcm mana gaknya" or "baby dia kuat makan, PELAHAP betul" or "esok baby ni dah besar jalan mcm x cantek" or "dah nak pandai jalan tapi asyik jatuh je... hmm alamat BODOH ler besok dah sekolah nanti.." statement yg begini akan buatkan aku rasa mcm nak lempang je mulut mana yg mengata.. cuma aku x diberi kekuatan utk melempang org tersebut.. aku percaya doa seorang ibu itu makbul dan aku sentiasa doakan yg terbaik utk anak aku...insyaAllah Allah makbulkan...

so kawan ku.. camner aku dah jawab soklan ko.. n jgn ler tanya2 lagi.. nanti aku bingit dgn ko kang susah plak.. eheheheh..

aku bersyukur dgn apa yg telah dikurniakan olehNya pada diri aku.. n so far alhamdullillah aku bahagia bersama suami n anak aku.. segala yg berlaku aku masukkan dalam kotak kesabaran yg ada dlm diri aku..

bila aku dah tulis cenggini jangan la ko takut nak kawen lak.. ehehehehehe.. kalau dah sampai jodoh tu kawen la.. teringin gak aku nak makan nasi minyak ko... ehehe..

4 comments:

Bb said...

setiap yang berlaku ada hikmahnya..mengajar kita lebih berani menghadapi hari2 mendatang..so buat kawan ecah..jgn takut la nak kawin..hehheh..walaupun aku pun tak kawin lagi..

p/s:tolong rekemenkan aku sorg echa..hahahha..just kidding..

m y a l i s h a said...

yup betul tu bibi.. utk mengajar kita lebey berani mengahdapi hari2 mendatang...

recomend kat ko sorang?? ko punya criteria tinggi x?? ehehehe

sally said...

ape?namaku disebut2.ahaks...

standard la tu.mana2 relationship pon akan ade conflictnye.x kisah le dgn kwn ke, jiran sblh rmh ke, mak org lain ke,even dgn fmly sdr pon kdg2 ade conflict gak kan.tapi bak kata kwn kite arlena (pnjm sat nama ko), benda ni sume blh settle.

just sit back,relax and..go with the flow.InsyaAllah, stp mslh pasti ada jln penyelesaiannye.

just my 2 cents..

anizas said...

wah! tak sabarnye i nak kawen!!!