Tuesday, January 06, 2009

ujian rumahtangga

hehehe..

salams semua..

lastfew month i have chattin with my old fren.. kawan masa skolah dulu.. dari sekolah dulu dia ni agak bijak dari aku.. sehingggakan aku sanggup mendaki bukit (cewah mcm jauh bebeno umah kawan aku tuh) menggunakan basikal utk kerumah dia juz 4 study 2gether.. dun b mistaken.. kawan aku ni pompuan tau..

dia ni ada 7 beradik.. semuanya xcellent termasukla kawan aku ni.. now she is orthopedik specialist in Subang Jaya Medical Center (SJMC). As for me.. aku selalu kagum dengan pencapaiannya dari dulu sampai la skang..

co incidently kami bertemu di alam cyber.. semuanya gara2 aku cari balik kawan2 lama aku using Facebook... x sangka lak dia online.. so bercerita panjang la kami..

kawan aku ni dah pon kawen... dan dikurniakan 2 cahaya mata.. dia ada segalanya.. hubby dia plak keja dengan petronas kat twin tower.. tah sebagai apa tah tapi memang masyuk lah.. rumah diorang plak cluster home.. yg ala2 umah omputih kt area Damansara.. tempat org2 kaya.. anak2 diorg pon skola kat international sch... kawan aku ni plak selalu juga gi oversea.. dlm setahun dekat 5 atau 6 kali sebab ada medical confrence la.. ada talk la.. memacam lg.. last month aku jumpa dia kat sini sebab dia kena attend conference kat spore.. tapi dapat jumpa kejap je..itu baru pasal keja je dah jalan sana sini.. round the world...belum lg pergi vacation kat luar negeri dgn family dia.. hmmm

bila berbual dgn kawan aku... wahhh aku terasa betapa kagumnya aku dengan dia.. iye la dari sekola rendah sampai la skang xcellent segalanya.. well x sedikit pon aku jelous.. malah aku terus sebut alhamdullillah.. aku bersyukur dapat berkawan dengannya..

itu part yg best lah... masa dia bercerita pasal family n kerjaya dia.. aku terus tanyakan mcm2 (maklumla dah lama lost contact) suddenly dia mula bercerita kisah kisah duka.. aha...

b4 that masa kami berbual tu dia ada tanya pasal aku.. then i juz say.. idup aku biasa je.. dulu keja as a lecturer kat private company n dah resign n now fulltime hwife.. nothing much macam dia la.. the i added more.. aku suruh dia bukak blog aku kalau dia nak tau lebih.. ehehehehe.. then masa kat spore tu malam tu dia bukak la blog aku.. after one week she give me a cal.. then dia kata nak berbual.. so... since dia yg call aku so.. ok la.. aku pon dengar je la..

dia cerita panjang pasal marriage dia.. ten ten ten.. nobody is perfect.. bukan aku nak ketawakan dia.. tapi setiap apa yg tuhan jadikan ada sebabnya semuanya untuk menguji ketahanan kita sebagai hambanya..

for ur info, aku dah mintak kebenaran dgn kawan aku nak publishkan cerita ni.. she say ok. but dun mention her name.. dia pon kata at least bole mintak pendapat sesiapa..

ok la sambung balik.. she says.. dia ada segalanya terutama part "kewangan" sedikit pon x kurang untuknya.. dengan kerjaya yang kukuh.. hubby pon keja dah establish sangat.. cuma apa yg sedih.. hal hubby dia.. hubungan dia dgn hubby memang ok.. even kdg kalau dai outstation pon somtimes hubby accompany dia.. same goes 2 her kalau hubby dia outstation pon dia accompany hubby dia..

"macam happy kan?? tapi entahlah.." itu perkataan yg keluar dari mulut kawan aku ni.. dalam diam2 dia tahu hubby dia sebenarnya ada mistress kat luar.. then i said.. "mcm mana ko tahu?" b4 this adik dia pernah ternampak hubby dia dgn sorang pompuan ni.. dengan kelakuan agak manja gitu berduaan tgk wayang kat klcc masa kawan aku ni outstation n adik dia inform dia but.. dia ambil x kisah sbb masih percayakan hubby dia.. then tuhan maha kuasa ada sekali tuh dia outstation kat state.. her hubby says, he will go to japan on the same date.. so ok lah.. co incidently masa balik kl.. kawan aku transit kat japan for few days.. sudenly she saw a man tgh berpelukkan dengan seorang perempuan.. tententen..

i ask her " apa ko buat after saw the incident?" disebabkan dia keluar dgn org atasan dia so dia juz keep quiet je la.. buat mcm x der pape yg berlaku.. hubby dia tgh syok berpelukkan dgn pompuan tu sampai x sedar yg dia ada disitu..

since that day.. dia kata all of her trust dah hilang sama sekali pada hubby dia.. sikit pon dah x ada.. dia dah pikir banyak kali.. jalan terbaik ialah berpisah tapi kesiankan anak2 dia.. n korang tau.. bila kat umah hubby dia jdi hubby n daddy yg sgt penyayang pada isteri n anak2..

kawan aku kata bila dia pandang muka hubby dia, dia rasa menyampah tersangat2.. since dia cal aku tempohari pon hubby dia x reveal dengan dia pasal hubungan sulit tersebut..

i asked her.. x kan dia nak berdiam je terus.. dia juz reply.. "aku sebenarnya x tahu nak buat apa.. rasa hormat, jujur dan setia pada suami dah himang sama sekali.. aku nak tunggu sampai bila dia nak simpan je macam tu.."

kawan aku tanya aku apa perlu dia lakukan sebenarnya.. dia cuma nak yang terbaik untuk anak2 dia.. aku jawab "i'm not a good person 2 advice u on this matter.. i juz can listen.. n i hope i can be a gud listener 2 u.."

well kawan2 bole bagi pendapat?? x kisah ler korang dah kawen ke.. single ke.. pendapat korang dihargai oleh kawan aku ni.. thanks.. ehehehehe...

10 comments:

Anonymous said...

Buat sembahyang istikharah..dekatkan diri dgn Tuhan.. ngadu nasib..sesungguhnye Dia lebih mengetahui..Amin

aku yang menaip said...

yup, buat solat istikharah.tp aku rasa dia perlu la tanya direct dgn husband dia.mmg la agak berat nak buat kan,sangat la sukarnye nak tny benda yang kalau boleh kita harap benda tu tak betul.salah nmpk org ke. tapi kalau dia diam je pun, mslh x settle.at least bila dia dah tny, dia mungkin dapat jln penyelesaian ke.ada la sket petunjuk.

mmg sedih sgt2 kan kalau ada kes mcm ni.mintak la dijauhkan dari ujian sebegini.sbb kita pun rasa x begitu kuat nak hadapi.hopefully, she will c the light la.tau jln mana yg terbaik yg perlu dipilih.yg penting rasanya jgn pendam rasa kot.

just my 2 cents

eita_zack said...

salam...
eemmm..i boleh bg pendapat laa..

1. terus terang an asben supaya tak terus tertekan, sbb kalo hari2 fikir takot plak bley memudaratkan diri u an kerjaya.. tapi kene ada kekuatan la.. tanya die kenapa die buat macam tu.. apa kurangnya u pada mata dia..

2. kalau die kata dia still sayang kan u an family itu ok la lagi w/p die ada perempuan lain, sbb u cakap die mmg penyayang kan dgn anak2..

3. kalo die berhasrat dan juga berkemampuan tuk berkahwin lagi satu.. itu memang pengorbanan yg besar yg u perlu tanggung.. dari u membiarkan die buat maksiat..

4. jika u tak dapat nak terima die lagi.. penyelesaian terakhir adalah dgn penceraian.. tapi sian at anak u laaa..

5. kalo u sian kat anak u.. u kene la bermadu... (Ganjaran Syurga tuk u kalo u gi meminang die sdri) memang perit tuk jadi isteri, ibu , wanita mithali lagi solehah..

6. mungkin ini ujian yang Allah berikan pada u, kerana u ada segala2 nya yang diberikan tuk kesenangan u di dunia.. tapi belum tentu akhirat..

7. itu pandangan i la.. kalo i silap atau terkasar bahasa maafkan i.. just pandangan sahaja tuk realiti kehidupan..

Anonymous said...

thanks for the comment i really appriciate it..

for anonymous thanks, for aku yg menaip oso thanks, n eita_zack thanks for the all the number u listed..

-hamba Allah yg diuji-

eita_zack said...

banyak2 kan besabar yee..
i doakan yg terbaik tuk u.. Amin..

aku yang menaip said...

All the best ye.Kes2 mcm ni mmg menuntut kesabaran yg tinggi.Mmg btl kite kene fikirkan anak2.tp dlm masa yg sama, kite fikirkan diri kite juga.

Kalau kita tidak rasa bahagia + depress, anak2 pun blh rasainya juga kan.Kdg2 ade sesetgh kes, anak2 ni jd tpt mereka lepaskan marah.kesian anak2 mcm tu kan.

Saya mmg tidak menyokong jln penceraian.TIDAK sama sekali.tp pada pendapat saya juga, tak semestinya bila ibu bapa bercerai, anak2 tidak boleh bahagia atau tidak boleh berjaya.

Bermadu juga satu pilihan.tp pastikan anda benar2 redha.

insyaAllah, anda pasti mampu untuk jalani ujian ini.Semoga hati suami anda akan sentiasa bersama anda.Mcm crt2 dlm tv tu, bila hubby dia ade GF lain je, dia buat2 cool, tp sbnrnye sedih giler.Kene main psikologi sket ke.Anda mungkin blh cuba cara tu kot.Mana tau, hubby anda akan fikir byk2 kali setiap tindakan yg dia buat tu.

ceh...dah terlebih pulak kite ni.sorry ar kak ecah, mcm blog aku plak aku buat.hehehehe...aku mmg phobia kes2 mcm ni.

aniza said...

grr grr grr..kes camni yang buat aku takut nak kawen...hihiihi

bila baca entry ni rasa nak komen panjang...tapi tak sangka apa yang ade dalam pale otak ni semua dah ditaip oleh eitazack...hmmm orang bujang & menthophobia (takut dikecewakan jantan x guna) mmg fikir sama camni kot?? thaahahahha

mmg seronok kawan dgn laki org camni, sebab dia kaya dan boleh bagi semuanya...mungkin suka setakat stok geli2 jer..atau mungkin rela jd isteri ke-2

tanya suami tu...suruh dia buat keputusan, tak boleh pendam macam ni...nnt gila sendri...isk kenapa dia buat macam tu? kena tau!

->> suka2 nak ade betina lain
->> memang niat nak bnyk bini
->> terlebih rezeki nak sedekah kat pompuan lain? huh...lg baik sedekah kat org Palestine nuu!

hmmm sang suami tu penyayang, adakah sebab belom pecah tembelang? kalau dah pecah 'telor' tu kang!!! masih baik lagi macam tu ka???

tanya sang suami.."seandainya satu hari Allah tarik semua nikmat yang diberi kepadanya, andai suatu hari dia sakit sampai lumpuh tak bermaya, adakah that betina masih setia ingin berkepit dengan dia?" tnya dia camtu pastu blah...LU PIKIR LAH SENDRI!!!!

m y a l i s h a said...

memang menakutkan kes camgini.. huh nauzubillah..tp setiap rumahtangga mesti ada dugaan n cabaran nya..

mcm kata sally, minta dijauhkan dugaan sebegini sebab kalau terjadi pd kita belum tentu kita kuat utk menghadapinya..

aku jugak suka apa yg eitazack tulis.. mungkin tuhan beri segala kemewahan pada kawan aku ni.. sebab tu dugaan nya sebegitu hebat..

part aniza_s plak yg bestnya.. nasihat pd hubby kwn aku ni.. betul gak.. seandainya tuhan tarik balik nikmat yg telah diberikanNya.. adakah "betina" itu akan masih bersamanya lg?? hmm nnt balik jugak pada isteri yg sanggup menempuh segala suka duka bersama..

kdg2 org lelaki ni lupa.. pengorbanan isteri mereka. ada juga type lelaki yg sengaja buat2 lupa sebab nafsu dah menguasai diri..

eita_zack said...

kita sume kan sehati sejiwa.. sebab tu kitenye pemikiran sama.. sbb tu kite still bekawan smpai skang.. i lap u all laaa... to aniza.. u plak kene blanje i makan kek.. i nye hari da nak dekat dah nih... muahahahhaa.... aniza nye ayat memang POWER ROOT!!! haha..
bila la dapat jumpe kak ecah an amani yee.. hhuu..

Anonymous said...

Aku yg baca citer ni..rasa nak menangis..wlpn aku tak mengalami mslah ni,dlm hati berharap agar aku tidak diuji sebegini!!Dugaan sumer ni Allah turunkan pd hambanya yyg kuat!saya yakin anda kuat dan mampu lalui semua ini..segalanya terletak pada tangan anda,anda ada segalanya!kewangan&Kerjaya!saya yakin anda mampu berdiri sendiri!!!