Tuesday, July 22, 2008

Sara Amani after 1 month


Hi all...


huhuu.. setelah sebualan aku bergelar mama pada Sara Amani... mcm2 experience yg aku lalui.. heheh.. seronok juga ya..


before this cuma my hubby n me je tapi last june.. Allah SWT give me a priceless gift... Sara Amani.. and i'm so thankful to Allah for that... dia adalah amanah yang tak ternilai...


ok.. mula2 lepas bergelar mama tuh.. kekok juga.. hahah.. salinkan diapers pun.. terkial2... but now not anymore... dah ok dah.. n masa mula2 tuh ada la stress sikit sebab.. waktu tidur x tentu.. sebab baby wake up pun bila2 masa dia suka.. since dia pun masih belajar nak sesuaikan diri dia kat dunia baru dia ni... but alhamdullillah.. nasib baik hubby faham n dia banyak membantu especially kalau baby bangun tetengah malam... aku juz bagi susu n hubby yang tidurkan baby... sampai sekarang pon routinenya begitu..
n thanks juga kat my lovely mommy.. sebab menjaga aku selama 3 minggu masa awal2 confinement aritu.. dia lah yang menyediakan makanan utk aku... tungkukan badan aku... terima kasih mak.. tak ternilai jasa mak..


masa mula2 balik rumah tu Sara Amani... bangun after 1 hour or 2 hour sleep... itupon tidur2 ayam je baby aku ni... then lepas masuk sebulan.. dia dah ok.. bangun malam pon sekali je.. itupon sebab nak susu..


bole la aku katakan masa first month.. i'm become a mama to her.. i'm quite stress sebab perubahan cara hidup sebelum dah selepas menjadi mama totally different.. bukan apa.. masa preggy dulu nak tidur awal n bila2 masa pon bole... n nak bangun lambat pon x kisah.. but now, x bole la mcm tuh lagi... she will wake me up.. hahah.. memang mula2 tu susah juga nak cope everything.. but now i'm get used 2 it.. n now, even x cukup tidur pon aku masih bertenaga buat kerja2 rumah... heheh itu la miracle namanya.. hahah


eventhough at first i cant cope everything well but alhamdullillah aku belajar sikit demi sikit.. n now, dah faham... kalau Sara Amani Menangis...ada banyak sebab... kembung perut, lapar, poo poo, sleepy, ataupun dia nak sedawa... hehehe.. seronok melihat n melayan kerenah dia sampai seharian berlalu aku x sedar.. tiba2 je dah petang.... n dah pon malam...heheheheh


Hubby yg sebelum ni kuat tidur pon.. berubah bila ada Sara Amani.. eventhough tak cukup tidur.. bole plak bangun awal nak gi keja.. tapi yg kelakar masa first month tu.. dia siap mandikan Sara Amani baru dia gi keja.. selalu lambat gi keja. kol 10 baru bertolak..sebab masa awal2 tu aku x berani nak mandikan baby... but now.. x lagi sebab... aku dah bole buat semua tu... n some more masa confinement awal2 aritu.. hubby yang sediakan breakfast utk aku.. walaupon sekadar roti 2 keping disapu butter dengan milo secawan.. aku hargai apa yg dia buat utk aku.. thanks dear... n yang paling best sekali masa mula2 aku balik dari hosp... kat bawah bantal aku ada "thank you" card from hubby.. menyatakan betapa bersyukurnya dia atas apa yang dia lalui bersama aku selama ni dan beberapa pujian dari seorang suami kepada seorang isteri.. ianya hanyalah satu kad yg biasa.. tapi bila aku memahami erti kata yg ditulisnya.. menitis juga airmata.. sebab x sangka selama ini hubby betul2 appriciate apa yg aku lakukan utknya.. bukan perempuan suka dipuji tapi sekali2 seronok juga dapat appriciation from the person we love..


ok la itu je cerita au utk kali ni.. nanti aku hapdet lagi... this is our pic...

3 comments:

sally melly said...

yuhuu...
1st time mom mmg akn rs mcm tu.tp sekejap je kan culture shock tu.walau penat mcm mn pon, still seronok lg layan kerenah baby. esp when we can c how they learn something new frm day to day.hehe..dari hny blh nangis smp pandai senyum, ketawa,ba-ba cak.dari golek2 je ats tilam smp leh jln.dr xde gigi, smp tmbh gigi.heheh..btw, my sara dah start nak tmbh gigi.ceh..sempat lg aku.k la, anything updet yek.kiss kan sara yg cute tu utk kite yek

m y a l i s h a said...

haah.. i agree lah sally...

seronok tgk perubahan dia dari hari kehari... bila dia tersenyum tuh part yg paling menyejukkan hati aku.. sweet sekali... satu hari masa berlalu pon x perasan sebab melayan dia...

wah sara ko dah tumbuh gigi.. she is going to 1 year old x lama lg kan...

Anonymous said...

Ishh teringin nak baby girl gak.. mcm2 baju ada..seronok kechah kan..Atosh