Sunday, July 06, 2008

CERITA DARI BILIK BERSALIN VERSI AKU


i'm back after a long "vacation".. hahah.. long vacation... hmmm how n where should i start...
ok.. let start from the day that i've been checked by my gynae dr. julianah abu.. hmm 10 june 2008..tuesday...


after pack up everything... dengan perasaan yg xcited nak tgk muka baby sendiri.. dear n me.. went to dr julianah clinic.. n she did some routine checkup... CTG machine is put on my tummy 2 monitor my baby movement, baby heartbeat n my contraction... actually my EDD is suppose on 9 june 08 but then my baby is so comfortable stay inside my tummy.. ahahahha... my gynae kata.. "itu lah u bg dia hotel 5 star kat dlm tu.. tu pasal she don want to come out"... 10 june my gynae said the baby have 2 come out... sebab dah terlebih 1 wk... alahai anak mama ni... kenapa la tak mau keluar....


ok di pendekkan cerita after routine checkup tuh... dr masukkan 1st tablet dlm serviks so that my serviks will open a bit faster.. sebab masa tu juz 2 cm je... then by 3 pm i have 2 hospitalised my self.. ahahah.. klaka je kan aku kena hospitalised kan diri aku kalau by 3pm my waterbag x burst...


so sementara tgu 3pm.. dear n me jln2 la sekitar ochard road.. after solat zohor... baby still inside my tummy.. x ada apa2 rasa sakit pon.. aku stil seronok berjalan.. n dear ajak aku makan so that aku ada energy katanya.. aku sempat belasah.. 1 tin hundred plus, sepinggan mee rebus, 2 half boil eggs n a mug of hot milo.. ahahahah.. melantak abis-abisan...


kul 3 ptg 10 jun tuh... aku masuk delivery suite.. sampai je kat delivery suite tuh.. sorang midwife ni.. nama dia Aminah.. dia tukarkan baju aku.. kena pakai baju hospital.. aku kena baring atas katil.. since delivery suite tu ada tv n furthermore ada HBO channel lagik.. keseronokkan aku dok kat delivery suite tu sambil menonton tv dgn hubby... ahahah.. masa ni sakit cuma 1% je sebab tu aku relax... rasa mcm kat hotel lak... ekekekeke.. then dr dtg kol 6 ptg check bukaan serviks aku stil 2cm... so 2nd tablet dimasukkan sekali lagi.. cuma tuhan yg tahu sakit ke tidak.. then aku diberi menu pilihan utk dinner... pilih saja la nak makan apa sebab dr kata may b paling cepat awal pagi esok aku bsalin.. hahahah


masa tu aku cuma terfikir.. ooo kalau sakit bersalin cam aku rasa masa tuh... tak der la sakit sangat... ekekekekeke... masa tablet kedua tu masuk... hmm rasa la contraction tapi x la sakit sgt sbb stil aku bole tahan... tp sepanjang malam tu aku x leh tido sebab contraction dtg sekali sekala.. then dgn midwife yg kejap2 masuk ke bilik aku... hmmm hubby lena dibuai mimpi diatas sofa empuk yg disediakan utknya... aku kejap2 tukar channel... nak ke toilet terpaksa panggil midwife.. sebab diorang kena accompany aku.. hmmmm boring gak...


kol 12am midwife check bukaan serviks aku.. hmmm stil 2cm.. so my gynae x dtg la mlm tuh.. dia akan dtg esok pg..


11 june 2008 wednesday, kol 8 am... hahahah.. dr julianah dtg sambil melemparkan senyuman bermakna utk aku.. hahahah.. but this time dia dtg dengan uniform utk menyambut kelahiran baby... dia periksa bukaan serviks aku.. hmm stil 2cm... then apa lagi 3rd tablet was inserted inside my servicks... masa 3rd tab ni aku menjerit kesakitan.. dia kata after lunch hour dia akan dtg lagi.. hmmm


kol 11 am midwife Audrey, bagi aku menu utk dipilih for lunch... since my gynae x dpt dtg after lunch.. Audrey kata "dun wory dear, ur gynae will be here on 3pm... and hopefully u can edliver ur baby soon..." macam real je si Audrey ni ckp.. masa ni aku dah rasa contraction.. tapi for me it juz 30% je.. sebab aku stil bole tgk tv dgn hubby.. hehehehe...


kol 3ptg, dr juliana dtg... after do checkup.. dia kata serviks aku dah buka 3cm.. n dia pecahkan waterbag.. n serentak dengan itu tangan aku dicucuk n dimasukkan drip... hahaha.. masa ni doc ckp ngan aku... "after this u will feel a bit pain.. but juz relax n sleep" masa aku dgr perkataan "sleep" tu dlm pikiran aku terasa.. oooo x der la sakit sgt nak bsalin sebab bole tido lagi.. ahahahahha.. n hubby plak mengambil kesempatan yg diperkatakan oleh dr julianah tadi... dia nak keluar kejap katanya... so hubby keluar kol 5.30pm...


masa hubby keluar tu contraction x ler kuat sgt.. tapi aku bole katakan sakitnya terasa mcm period pain.. but kalau period pain.. aku stil bole tido.. but sakit ni.. huhuhu x bole tido beb...
tinggal aku sorang kat delivery suite no.3 tuh... kejap2 midwife audrey masuk n tanya aku.. sakit x dear... rate ur pain from 1 to 10.. masa tuh aku kata rating 4... hahaha "so ok dear.. u relax but the pain wil go more n more after this... i noe cause i have go through the same process for 3 times... i mean i have 3 kids" memang betul kata Audrey tuh... masuk je kol 6ptg.. aku dah terpusing2 menahan sakit.. masa ni aku bersaorangan dia dlm delivery suite tuh.. masa ni air mata dah tumpah dah.. menahan sakit.. sekali contraction dtg.. makkk kauuuu.... fuhhh dlm aircon pon bole berpeluh.... adehhhh


masuk kol 6.30pm.. makin sakit... yg aku ingat aku hanya sebut nama hubby aku.. aku nak dia ada kat sebelah aku.. tapi kat mana dia skang... masa tuh aku terasa sedih sgt sebab rasa macam terpaksa tanggung semuanya sendiri... masa ni Audrey dtg n urutkan belakang aku.. aku try call hubby tp dia offkan phone.. "arghhhhhh... ya Allah.. mana la suamiku... di saat aku memerlukan bantuan" masa ni aku menangis x henti2... air mata berlinangan macam air terjun.. masa ni Audrey suruh ratekan kesakitan aku.. aku cuma kata "8.5"... hahahah maha hebat kesakitan itu...


Si Audrey plak kejap2 masuk delivery suite aku n tanya aku sama ada aku perlukan pain killer... actually b4 aku sakit diorg dah explain dgn aku there is 3 type of pain killer... 1st is Etonox gas... 2nd is Betadine injection, n 3rd is Epidural... apa yg aku tahu dari audrey, betadine n etonox bole kurangkan 50% of pain... while epidural 100% sakit boleh hilang.. ahahahah... berbalik pada cerita aku tadi, si audrey kejap2 masuk n tanya aku... "u need any pain killer rite now dear??" aku dengan muka merah padam n air mata bercucuran reply "no, i need my hubby"..
arround 7.45pm baru muka hubby aku terpacul kat depan delivery suite no.3... masa aku nampak je hubby aku aku terus jerit... " dear.. where have u been... i'm in pain n u juz leave me like that..." hu bby aku kelam kabut.. terus diri kaat sebelah n minta maaf berulang kali... then si audrey masuk lagi n aku sempat dengar perbualan dia ngan hubby... "Mr. Razali.. ur wife condition is very pain n stressful... as for me.. i suggest she take one of pain killer... either gas, or betadine.. or epidural..." then hubby bisik kat telinga aku.. " u want any pain killer?? i can't see u like this... kalau i boleh amik sakit u i rela tanggung separuh kesakitan u... u take a gas ok sayang??" i juz ok je la...


50% kesakitan kurang after took a etonox gas... huh takder makna nye... 1% pon x ilang cuma aku terasa "high" je... agaknya cam tuh la org amik drug rasa... masa contraction dtg.. aku terus bersuara.. "dear, dear.. sakittt..." hubby pon amik mask tu n put on my face... masa dia lepaskan mask tu aku rasa mcm cenoneng kejap... apa yg aku berbual pon aku taktau...dlm pada tu hubby sebenanya mcm tak tau nak buat apa sebab melihat aku yg sedang menahan sakit... then suddenly dia utarakan satu topik yg aku rasa mcm "klaka n bodo" gak time tuh.. " masa contraction aku x tinggi... dia tanya "where u want 2 go 4 our 2nd honeymoon?" dlm pikiran aku.. apsal la hubby aku tanya soklan cam nih??? aku juz gelengkan kepala.. nak ckp pon x der suara. yg aku tau hanya nak keluarkan baby secepat yg mungkin....


then after that arround 11pm... midwife check serviks open 6 cm.. ahahahha... masa ni kesakitan dah berganda 150%...aku terpusing2 x tentu arah.. hubby plak.. makin kuat grab tgn aku sambil satu lagi tgn menggosok belakang aku... sesekali terdengar hubby mcm selsema...aku pandang muka hubby matanya pink color... may b dia nangis...then hubby terus suruh midwife suntik pain killer kedua... betadine injection... katanya 50% juga sakit bole ilang... tapi... juga tak der makna.. sikit pon kesakitan aku x kurang.. makin lama makin bertambah... n masa kesakitan naik 200%... masa tuh hubby sempat berbisik kat telinga... dia x kasik aku amik epidural sebab by 11 pm pon serviks dah open 6 cm cuma nak kena tgu 4 cm lagi... lg pun ada side effect.... aku juz diam n air mata bercucuran mcm air terjun kat niagara falls...

masuk kol 12am thusday 12 june... midwife check serviks dah buka 8cm... masa tu memang dah terasa baby push kat lower abdomen....my gynae on the way... n me stil terpusing2 sambil mulut terkumat kamit baca ayat2 yang aku ingat... hubby dah mcm2 ayat dibacanya sambil bisik kat telinga aku.... mas kol 12 tu jugak la.. dah 4 bag drip masuk ke badan aku... mas atu aku sendiri yg push so that nak baby keluar tp midwife sempat kata... " takke a deep breath... n dun push ok... cause ur doc will come shortly... wair for her..." sambil tu aku nampak semua peralatan disediakan dlm bilik tuh...


dalam kol 1.30 am doc julianah sampai... then she check apa yg patut n tgk report contraction n baby heartbeat... alhamdullillah semuanya ok.... dalam kol 2.00am.. masa yg aku n hubby tgu dah tiba... doc kata "u take a very deep breath n when i say push.... use all ur strength n push till i say stop.. ok??" aku juz ok je... bila contraction dtg je... aku pon push....... 1st, 2nd, 3rd, n 4th push... baby x kuar.. then doc kata. " u push harder..." hubby berbisik kat telinga.. " u can do it sayang, u are strong till this stage... push harder... ok.. i noe u can" 5th push aku all out.. push bagai nak rak sampai doc kata stop pon aku still push lagi.. aku x sedar.. baby dah keluar sampai la hubby kata... "dah sayang.. baby dah keluar...thank u sayang... i noe u are strong" sambil kiss kat forehead aku.. masa tu segala sakit... semua hilang... after doc cut the unbillical cord... midwife letak baby atas perut aku... clearly i can saw my baby... tercari2 something sambil muka dia tgk muka aku... ahhhh so sweet... masa tu hanya Allah yg tahu betapa bersyukurnya aku... then aku kiss baby aku... then midwife amik n bersihkan dia.. hubby masa tuh bz amik gamba baby...


12 june 4 am... aku n baby disorong ke bilik 4401... bilik aku... then baby di bawa ke nusery....masa dlm bilik tuh aku berdua je wit hubby... sementara tgu pagi hubby stay kat situ kejap.. n masa tuh aku berbual dgn hubby... dgr cerita hubby aku tergelak... hubby cerita apa yg berlaku masa aku sedut gas etonox... disebabkan separuh sedar aku x tau apa yg aku ckp... antara yg aku cakap.. " dear... i rasa mcm dah nak mati.. kalau i mati u jaga baby sorang2 ye... u jangan kawin lagi tau.. i nak u sorang yg jaga baby kita.." hubby kata masa tuh dia pon nak tergelak... then hubby kata kat aku... selepas melihat apa yg aku lalui... walaupun dia x merasa kesakitan tersebut...sekarang dia faham kenapa syurga itu di bawah tapak kaki ibu...


hmm itu la cerita dari aku... it's a long labour... so guys these are Sara Amani bt Razali...


few hours after born

after 5 days born, went to pediatric clinic for baby checkup


papa tidurkan sara tapi dengan papa sekali tertidur.. image captured by mama





sara at 4am after born with our gynae.. dr julianah abu


sara in weighing machine few minutes after born



my first cry..



cutting the xtra umbilical cord



sara under the heater in delievery suite no.3 rite after born...

6 comments:

iezahnet said...

salam
k.echah, congrats...

Anonymous said...

MM congrate kechah! welcome to mama's group..iyer itula keadaan kat labour room.. always in my mind - Atosh

m y a l i s h a said...

thanks iezahnet n atosh..

Bibi said...

comelnyyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....

sally melly said...

eventhough sakit, tp tu la nikmat bersalin kan. ;)

m y a l i s h a said...

haah.. even sakit.. itulah sebenarnya nikmat yg tak ternilai bagi seorang ibu...