Thursday, January 24, 2008

Ceritera terbaru dari aku..

Salams semua...

this is the first entry i try 2 publish after all bz days i have before this... ahhahaha.. macam kelaka gitu.. actually x der la bz sangat but.. it seems my hands so heavy to move n pressin the keyboard for typing the new entry...

well guys... sebenarnya since hari raya aidilfitri tempoh hari ada sesuatu yg terjadi kepada aku.. heheh.. it is not a serious matter actually but it is a gift.. priceless gift from Allah SWT.. Alhamdullillah... n yet i still keep praying for the best so that i can go through the journey to become a person that we call MOTHER, MAMA, IBU, UMMI, MAK, MUMMY etc...

Now, only i can reveal n share with all of u.. bukan apa... masa awal pregnant dulu.. x berani nak cerita ngan sapa2.. iyelah since wat had happen 2 me b4 this... so dah masuk 5 months ni... baru rasa nak share dgn korang semua...

Semalam aku pergi clinic for detail scan... eventhough it wasnt a 4D scan but i can see my baby feature clearly...n for the gender also very clear... before scan aku dah cakap dalam hati.. aku x kisah.. whether it's a bird or it's a bee... i accept what Allah has give 2 me... asalkan baby aku sihat n cukup sifatnya... n alhamdullillah.. semua sekali di scan.. from head 2 toes.. unbilical cord, water bag volume, baby weight, baby brains (both side), baby eyes, baby nose, lips (2 detact cleft lips), spine, heart (4 chamber n heartbeat), kidneys, bladder, abdomen, hands, foot, fingers n toes (little fingers n toes so cute), n the last one is for the gender... i'm sure sapa yg dah jd ibu pernah melalui proses ni n it is so wonderful kan..

from the scan room the doc told me that so far alhamdullillah my baby is healthy n active... memang active pon.. heheheh.. since 16 weeks aku dah rasa first kicking... n aku teruja n xcited sangat... setiap masa kalau boleh aku nak dia kicking my tummy nih.. macam best n rasa x sabar nak lahirkan dia, nak hug dia, nak kiss dia, nak dengar dia menangis n nak dengar dia ketawa...hubby pulak selalu terlepas nak rasa baby kicking... sebab setiap kali he put his hands on my tummy baby x nak kicking... sampai berbual dgn baby suruh baby kicking... hahahah... jelous la tuh sebab mummy dia dpt rasa how the baby kick..

setakat ni aku makan agak memilih juga n my doc ask me dont put on weight so much.. average for a month is 1 or 2 kilos only.. juz ikut je la apa yg doc kata... nasib baik time pregnant aku bole minum susu... so alhamdullillah n my favourite is fruits.. boleh katakan kalau kat rumah sentiasa aku makan buah... may b fruits can get the nausea away from me...agaknya la... cuma kalau makan nasi aku alergi sikit lauk pedas2 bukanya apa... kalau aku makan pedas walaupun sikit...terasa heartburn... sakit sgt... so doc advice... elakkan makanan pedas... makan pon souppy things je la... utk mengidam..hahahha.. so far belum ada lagi nak makan yg pelik2.. yg biasa2 je... cuma sesekali teringin nak makan kat "pakcik eksyen" kat kotaraya tuh...tomyum dia ke... kueytiaw goreng ke.. bubur nasi ke.. isk.. sedapnya... i'm sure sesapa yg pernah keja cosmo JB mesti tau "pakcik eksyen".

so, itu je la cerita dari aku... nanti aku update lagi... heheh... with pic pulak... well kengkawan semua.. kalau ada pengalaman bersalin ke.. nasihat ke time pregnant ni... sudi sudikan lah meletakkan komen ye... boleh share.. sebab semua tu something new for me... doakan aku ye... ;)

15 comments:

Atosh said...

Tahniah kak echah!!! Tgk photo pakai baju putih pon atosh da agak ada baby.. kechah amalkan baca Yassin,Surah Mariam,Yussuf,ayat kursi & doa ni.. Lailahaillaannta subhanakainnikuntuminazolimin.. setiap kasi nak makan atau minum. Insyallah kak, atosh dulu xrasa sakit teruk & masuk labour room terus bersalin..Syukur.. nak tgk baby http://wezar33.blogspot.com

m y a l i s h a said...

Thanks Atosh...ooo atosh pon dah ada blog ye...

aniza said...

Tahniah kak ecah, jaga baby bebaik ek!

Waaaa...bile aku bleh join the mummy's club ngan korang nieh! hu huuuuu

m y a l i s h a said...

niza, ko nak join the mummy's club??? bole... tapi b4 join the mummy's club ken join the wife's club dulu...

cepat2 ler kawen kiah... aku teringin nak tgk ko bersanding nih...

iezahnet said...

salam... congrats k.ecah.. hopefully sume nyer baik.. lame xjumpe kan.. best nyer bakal menimang baby.. ;)

Redhzuan Daniel said...

ooittt ecahRina, kewlll lolh

p ewa said...

kak ecah.. pakcik eksyen tu ade lagik ke? teringat masa dulu kalau ada kelas mlm mesti menyinggah kedai dia... kita suka nasi daging merah... nyum nyum.... anyway, congrats! lepas ni banyak lg peristiwa manis dan yg x berapa manis yg kak ecah akan lalui... tp tu sume pengalaman nk jd seorg ibu... nanti leh la kawan dgn farhan.. at least dia ada lah kwn dr 'oversea'..

m y a l i s h a said...

iezah : thanks iezah...haah lama x jumpa..iezah pon cam bz je lately ni...

redhzuan daniel: woit amad.. aku x paham la apa ko tulis...

p ewa: pakcik eksyen tu ada lagi.. haah.. nasi goreng USA dia pon sedap gak...yum yum yum..thanks for the wishes... hehehe.. bole bole.. nnt farhan bole kawan dgn dia..

sally melly said...

dah nmpk x jantina bb?bebird ke bebee?heheheh...kite teka dulu la eh, rsnye bebee la.cewahh...buleh geng dgn my sofea & sara ;)

m y a l i s h a said...

bebird ke bebee... hehehehe... kalau nak kawan ngan sofea n sara memang boleh sangat..:)

Atosh said...

bebee.. mmm bleh kawenkan tak?? heh heh

Anonymous said...

Tahniah...leh arrr masuk sek sama2 dgn babie kita nanti huhuhuuuu....doakan eikkk

m y a l i s h a said...

insyaAllah aminnn...

Redhzuan Daniel said...

kewlll >> cool la uols

Anonymous said...

sedeyyyyyyyyyy,anak kita tak jadi masuk sek sama2...dah tak ada....uwaaaaaa