Monday, July 17, 2006

Frozen Tiramisu

Last Weekend, the whole day i have been at home.

Pagi tu temankan my dear breakfast then after he went to work, aku kemas bilik n cook 4 lunch (supervise by my lovely mother in law..hehehe.. terima kasih mak..). Co-incedently my sister in law nak buat tiramisu.. so, apa lagi, aku pun dengan seberapa pantas nak tolong... mula-mula nak tolong tengok je.. tapi lepastu aku plak yang dengan rela hati tolong my sister in law.. so fren.. this is the recipee:

FROZEN TIRAMISU

Mascorpone Cheese 150gm (kalau nak lebih pun tak apa)
Castor Sugar 70gm
Whipped Cream (yang cair) 30ml
Biscuit (apa jenis sekalipun asalkan sedap)
4 Biji Telur (Kuning sahaja)
Sedikit cocoa powder
sedikit coffee 3 in 1

1) Mula-mula, korang kacau la castor sugar n 4 biji kuning telur sampai jadi warna beige... ----->dough1

2) dalam mangkuk yg lain, korang kacau plak whipped cream sampai pekat...---->dough2

3) Kemudian, campurkan dough 1 dan dough 2 n kacau sampai sebati...

4) Then, masukkan mascorpone cheese sedikit demi sedikit. Jangan kacau sebaliknya lipat (fold) kan dough tersebut sedikit demi sedikit sampai habis keseluruhan mascorpone cheese tu...

5) Then, bancuh coffee 3 in 1 tu pastu rendamkan biscuit kedalam cofee tersebut, n susun kan biscuit tersebut kedalam bekas n masukkan kesemua campuran dough. (Lapiskan dough dengan biskut --> layer by layer)

5) After that, masukkan tiramisu kedalam freezer (bukan tempat beku tau!!! tempat biasa yg korang letak buah2an) biarkan sampai dia keras sikit then taburkan cocoa powder kat atas tiramisu tersebut...

Hasilnya yum yum yum....

4 comments:

iezahnet said...

K.Ecah, xpaham la.. Tiramisu ada letak biskut eh?? nak try nnt bile balik johor...

citra said...

citrapelangi.blogrive.com

hai,shah...napa kita samalah...
klu ada masa masuk le blog sy...

i - s h a h said...

actually letak cake tapi kalau nak cepat keras letak beskut pun bleh gak...he he he.. selamat mencuba...

aniekaiem said...

ala kak ecah.. cedappnyeeee... dolu2 kat ostolia ade mmber penah wat gak sendrik utk my bday cake.. nyum2... kalo dpt pakai ladyfinger biscuits pun sodap izah!